LEDENI ARMAGEDON stiže i u Europu, evo šta možemo očekivati


Snježna oluja „ledeni armagedon“ koja je prethodnih mjeseci paralizirala SAD i Kanadu sada stiže i u Eeropu.

Prva je na udaru Velika Britanija, gdje su temperature posljednjih dana u znatnom padu, a procjenjuje se da će u sljedeća dva dana da padnu rekordne količine snijega.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je još rano za pakiranje kaputa, čizama i šalova, biti će kratkih zahlađenja od dan-dva sa niskim temperaturama, koje će biti ispod prosječne, čak bi moglo da padne malo snijega i u nižim predjelima s 15. na 16. ožujak.

„Još nije kraj pravoj zimi. Gledajući po temperaturama, kada podijelimo godinu na godišnja doba, dobijamo da je ožujak proljetni mjesec, s tim da je ovo rano proljeće kada pored visokih temperatura bude i kratkotrajnih zahlađenja sa snijegom“, istaknuo je Todorović.

Hidrometeorološki zavod Velike Britanije objavio je da se očekuje oko 40 centimetara snijega, zatvorene su škole, otkazani su letovi.

Odgovarajući na pitanje može li se nešto tako dogoditi na Balkanu ovih dana, Todorović kaže da bi se kod nas samo periferno osjetio utjecaj tog ciklona sa padavinama, a to bi bilo 15. i 16. ožujka, kaže meteorolog.

Za nekoliko dana, kako kaže, dolazi samo dio toga događaja, tada bi kod nas moglo da bude snijega u nižim predjelima, a bilo bi više padavina nego ovih dana, biće i više snijega u planinskim predjelima.

Veća je šansa da bude snijega, 20 do 30 centimetara novog snijega, napominje Todorović.

Todorović kaže da u svakom slučaju otopljenje, sa temperaturama od preko 20 stupnjeva, možemo očekivati krajem ožujka.

„Biti će čestih naoblačenja, svaki peti ili šesti dan s kišom, u planinskim predjelima sa snijegom, na mjesečnoj razini prosječna količina“, zaključio je Todorović.

NAJNOVIJE