LENDI DOŠAO samo Izetbegović, Nikšić mu poslao pismo

Na poziv potpredsjednika FBIH Refika Lende (SDA) danas se odazvao lider SDA Bakir Izetbegović, ali ne i njegove kolege iz SDP-a i HDZ-a, Nermin Nikšić i Dragan Čović.

Nermin Nikšić je uputio i otvoreno pismo Refiku Lendi. U svom pismu navodi da mu mora biti poznat Ustav Federacije BiH.

“Ovim putem želim da Vas obavijestim da ne mogu pozitivno odgovoriti na Vaš poziv na sastanak dana 17.04.2023. godine, jer u Vašim ustavnim ili zakonskim ovlaštenjima i odredbama ne postoji osnova za sazivanje i održavanje tog susreta.

Vjerujem da Vam je poznato da Ustav Federacije Bosne i Hercegovine jasno i nedvosmisleno propisuje proceduru za imenovanje Vlade Federacije. Bez obzira na to želim da vas podsjetim kako u poglavlju B Izvršna vlast Federacije točka 2. Vlada Federacije član 5. Izbor Vlade jasno stoji da predsjednik Federacije, uz suglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konzultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Također, u istoj odredbi je propisano da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Predstavnički dom”, naveo je u pismu.

Potom je dodao:

“Dakle, u procesu imenovanja i potvrđivanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uloga oba potpredsjednika entiteta jeste isključivo davanje suglasnosti na sastav Vlade, koju imenuje predsjednik Federacije, a u konačnici imenovanje potvrđuje Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Rok od trideset dana za davanje suglasnosti i imenovanje Vlade Federacije BiH je istekao 06.04.2023. godine.

Prethodno, parlamentarna većina je u skladu s Ustavom izabrala listu za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, uključujući i Vas, a zatim i predsjednicu entiteta između tri kandidata. Želim naglasiti kako je procedura donošenja odluke o imenovanju Vlade u potpunosti ispoštovana. Naime, parlamentarna većina je utvrdila prijedlog kandidata za premijera koji je nakon toga predložio sastav Vlade Federacije BiH predsjednici Federacije BiH. Uz prijedlog su dostavljeni i potpisi većine zastupnika u Parlamentu FBiH koji podržavaju predloženi sastav Vlade i kandidata za premijera Federacije BiH.

Ne znam koliko vam je to bitno, ali smatram potrebnim istaknuti da je parlamentarna većina usuglasila i program rada buduće Vlade Federacije BiH. Svi ovi koraci su napravljeni unutar ustavnog roka od trideset dana. Na taj način je jasno dokazano da postoji parlamentarna većina koja podržava imenovanje nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te koja je među sobom usuglasila osnovne ciljeve i mjere rada za mandatni period od 2022-2026. godine. Prethodno je, još u studenom 2022. godine, potpisan i temeljni koalicijski sporazum između stranaka koje čine većinu”, istaknuto je.

Također, Nikšić je Lendi naveo kako su ispunjeni svi formalni, Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH definirani uvjeti za imenovanje i potvrđivanje nove Vlade FBiH, pa i više od toga, on je odlučio da ne da suglasnost na imenovanje Vlade u zakonskom roku.

“U istom tom razdoblju, niste predložili alternativni sastav Vlade FBiH, kandidata za premijera, program, niti ste dostavili dokaz da imate podršku većine za Vaš bilo kakav eventualni alternativni prijedlog. Pri tome ste svaku priliku iskoristili da istaknete kako nećete potpisati suglasnost na imenovanje Vlade u kojoj nisu predstavnici stranke čiji ste član.

Stoga smatram bespredmetnim i suvišnim održavanje sastanka između Vas i tri predsjednika stranaka iz reda kojih su birani predsjednica i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine. To ne spada u okvir vaših ustavnih nadležnosti niti postoji zakonsko utemeljenje za iniciranje takve prakse.

Valja se podsjetiti da je Bosna i Hercegovina parlamentarna demokracija, a ne plemenska partitokracija. Vladu Federacije BiH imaju pravo da imenuju stranke koje imaju većinu u oba doma Parlamenta FBiH. Uvođenje principa da Vladu Federacije BiH trebaju dogovarati isključivo stranke iz kojih dolaze tri člana rukovodstva FBiH, iz reda tri naroda, predstavljalo bi opasan antidemokratski zaokret u smjeru etničke podjele entiteta, ali posljedično i države. Bilo bi to potpuno urušavanje suvereniteta države, te podrivanje elementarnog demokratskog postulata legitimiranja parlamenta kao temeljnog autoriteta i iskaza volje građana.

U interesu zaštite ustavnog poretka te jačanja parlamentarne demokracije u Bosni i Hercegovini, pozivam Vas da bez odlaganja date suglasnost na imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koju podržava parlamentarna većina. Time prestaje potreba za bilo kakav strah od eventualnih odluka Visokog predstavnika kojima bi spriječio Vašu blokadu formiranja Vlade od strane parlamentarne većine. Jedino tako možete potvrditi svoju posvećenost interesima građana i države Bosne i Hercegovine, umjesto štićenja stranačkih interesa, što vodi u dublje podjele i potpunu, plemensku etnizaciju procesa formiranja Vlade Federacije BiH”, naveo je Nikšić.

Na kraju je kazao kako je siguran da na tom polju može ostvariti iskrenu suradnju s kolegama predsjednicom i potpredsjednikom Federacije.

NAJNOVIJE