LIBANON PONOSAN NA HAMAS Hassan Nasrallah: “Ti pali mučenici su sigurno u raju”

Vođa Hezbollaha, Hassan Nasrallah, izjavio je da je Libanon “ponosan” na one koji su poginuli napadajući Izrael s granice, prenosi Telegraph

“Imamo pravo biti ponosni na njih. Moramo ostati čvrsti u uvjerenju da su nagrađeni u raju”, rekao je prekidajući svoju šutnju u prvom govoru od rata.

“Ti pali mučenici su živi u Božjem raju”

Nasrallah drži govor za koji se neki boje da bi mogao najaviti početak rata na dvije fronte uslijed rastućih napetosti duž granice.

Od napada na Izrael iz Pojasa Gaze 7. listopada, došlo je do eskalacije uzajamnih napada, uglavnom između Izraela i Hezbollaha, saveznika palestinske skupine.

Govorio je o “posljedicama” rata između Gaze i Izraela.

“Nema sumnje da je to bila hrabra, kreativna, herojska, savršena masovna operacija koju su pohvalili na svim frontovima i na svim razinama. Koje su posljedice ove slavne operacije?” rekao je dodavši: “Izazvala je seizmički potres u pogledu sigurnosti, vojne moći, politike, diplomacije, pa čak i psihološki.”

Istaknuo je da je “otkrila mnoge činjenice”.

“Govoreći o posljedicama, slavnim posljedicama i učincima ove slavne operacije potrebno je sati, ako ne i dani,” rekao je.

“Međutim, što je još važnije, otkrila je krhkost, slabost Izraela, krhkiju od paukove mreže.”

“Slavna operacija”Masakr 7. listopada “slavnom džihadističkom operacijom”.

Nastavio je negirati bilo kakvu umiješanost Hezbollaha u napad. “Ova slavna, blagoslovljena operacija velikih razmjera bila je sto posto palestinska u pogledu odluke i izvršenja,” rekao je. “Palestinci su to držali u tajnosti” čak i od drugih palestinskih frakcija i od osovine otpora, dodao je. Rekao je da Zapad pokušava “zabiti klin” između palestinskih saveznika i da je tajnost bila “zahtjev” za uspjeh operacije.

NAJNOVIJE