Mačetom napao vjernike u dvije crkve, ubijen ministrant, četiri osobe ranjene

U napadu mačetom na jugu Španjolske ubijena je jedna osoba, više ih je ranjeno. Počinitelj je napao ljude u dvije crkve. Pokrenuta je istraga zbog sumnje u teroristički napad.


U gradu Algecirasu na jugu Španjolske u napadu mačetom ubijen je jedan ministrant. Počinitelj je u najmanje dvije crkve ranio četiri osobe, među kojima je i jedan svećenik, izvijestili su državna televizijska postaja RTVE i drugi španjolski mediji pozivajući se na policiju. Napadač je nešto kasnije uhićen. Tijelo ubijenog ministranta pronađeno je na trgu ispred crkve, piše DW.

Počinitelj uhićen

Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova, osumnjičeni je uhićen, a istražni sudac je pokrenuo istragu zbog mogućeg terorističkog napada. Počinitelj je jedan 25-godišnji Marokanac. Kako su izvijestili očevici, on je upao u crkvu San Isidro vičući „za Alaha” i zahtijevao od nazočnih da prijeđu na islam, prenio je portal elDiario.es. Nazočnog svećenika je ranio mačetom.

Tri žene su uspjele pobjeći iz crkve i iz obližnjeg frizerskog salona obavijestile policiju. Kako je izviješteno, počinitelj je nakon toga otišao do 200 metara udaljene crkve La Palma, gdje je prijetio nazočnima. Tamošnji ministrant mu se suprotstavio i slijedio ga van pred crkvu, gdje ga je napadač smrtno ranio, javlja elDiario.es. Neposredno nakon toga je policija uhitila osumnjičenog.

Predsjednik andaluzijske regionalne vlade Juanma Moreno na Twitteru je oštro osudio taj čin i istodobno pozvao na razboritost dok se „ne istraže činjenice”. On je istaknuo da „netolerancija nikada neće imati mjesto u našem društvu”.

Sanchez je izrazio sućut

Glavni tajnik španjolske Biskupske konferencije Francisco Garcia na Twitteru je napisao da je vijest o napadu u Algecirasu primio s „velikom tugom”. „To su žalosni trenuci patnje, mi smo kroz bol sjedinjeni s obiteljima žrtava i dijecezom Cadiz.”

Gradske vlasti su proglasile jednodnevnu žalost, zastave su spuštene na pola koplja. „Svi smo šokirani tim djelom koje nas je ispunilo tugom”, izjavio je gradonačelnik Jose Landaluce. „I dodao: „Algeciras je uvijek bio grad u kojem su vladali sloga i tolerancija, bez obzira na incidente poput ovoga koji stvaraju sliku koja nije u skladu sa stvarnošću.”

Španjolski premijer Pedro Sanchez je izrazio sućut članovima obitelji ubijenog ministranta. U objavi na Twitteru Sanchez je također ranjenima poželio brzi oporavak.

Algeciras se nalazi na krajnjem jugu Španjolske, nasuprot jednoj uvali na Gibraltarskom tjesnacu. Ovaj grad je važna luka s pomorskim vezama prema sjeveru Afrike.

NAJNOVIJE