Majci šefa zagrebačkog HDZ-a zatvorska kazna preinačena u uvjetnu osudu

AutorHina

Visoki kazneni sud je, ne navodeći identitet, priopćio u ponedjeljak da je prihvatio zahtjev osuđene Vinke Luetić Herman, majke Mislava Hermana, predsjednika zagrebačkog HDZ-a, za preinačenjem pravomoćne presude bez obnove kaznenog postupka te preinačio presudu zagrebačkog Županijskog suda tako da je, prihvaćajući izrečenu zatvorsku kaznu od 16 mjeseci zbog primanja mita, izrekao uvjetnu osudu pa se kazna zatvora neće izvršiti ako osuđenica u roku pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Prizivni sud je istaknuo kako smatra da je Luetić Herman u pravu kada navodi da je ispunjen zakonski uvjet za preinačenje pravomoćne presude bez obnove kaznenog postupka te dodaje da je sud olakotnim cijenio da osuđenica zrele životne dobi do sada nije dolazila u sukob sa zakonom, kao i da je od počinjenja kaznenog djela prošlo više od pet godina.

VKS precizira da se u konkretnom slučaju radi o okolnostima koje su neosporno nastupile nakon izrečene pravomoćne presude, a odnosi se na zdravstveno stanje osuđenice, koja je u teškoj depresiji te ima druge bolesti i zdravstvene tegobe. Dodaje da je Luetić Herman u siječnju prošle godine u padu zadobila frakturu lubanje, kao i da je, uz visoku životnu dob, isplatila pretežiti dio oduzete imovinske koristi.

Mediji su ranije pisali da je Luetić Herman u nekoliko navrata odgađala odlazak na odsluženje zatvorske kazne te da joj je sud prihvaćao te zahtjeve na temelju njezina zdravstvenog stanja. Nakon što joj je zadnja molba odbijena, Herman Luetić je zatražila od zagrebačkog Županijskog suda da joj ublaži kaznu, ali ju je taj sud odbio pa je žalbu uputila VKS-u.

Vijeće apelacijskog suda, kojem je prema pisanju medija predsjedavao sudac Ivan Turudić, jedan od četvorice kandidata u izboru za budućeg glavnog državnog odvjetnika, ublažio joj je u konačnici pravomoćnu presudu i zatvorsku kaznu preinačio u uvjetnu.

”Ovu kaznu VKS smatra primjerenom, kako počinjenom kaznenom djelu tako i osobnim okolnostima počinitelja te pogodnom da ostvari svrhu kažnjavanja, odnosno da izrazi društvenu osudu zbog počinjenih kaznenih djela, jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utječe na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenog djela i o pravednosti kažnjavanja te omogući počinitelju ponovno uključivanje u društvo”, zaključuje prizivni sud.

Nekadašnje članice povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Nevia Buković i Vinka Luetić Herman u veljači 2015. nepravomoćno su osuđene zbog sređivanja lažnih invalidskih mirovina na godinu i četiri mjeseca zatvora.

Na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci i povrat 40.000 kuna osuđen je i bivši sudski djelatnik ovršnog odjela Davor Flegar, dok je preostalih sedam optuženika – Ivan Novko, Višnja Milas, Milan Bubnjar, Antun Pokos, Jela Poldrugač, Vlado Jancetić i Vladimir Naranča, osuđeno na uvjetne kazne od šest mjeseci do godinu dana uz rok kušnje od dvije godine.

AutorHina

NAJNOVIJE