MAJSTOR ILUZIJE Harry Houdini – čovjek koji je činio nemoguće (1874.)

Jedan od najpoznatijih mađioničara i iluzionista u povijesti, legendarni Harry Houdini, rođen je 24. ožujka 1874. godine. Rođen je u Budimpešti (tad u sklopu Austro-Ugarske Monarhije) pod imenom Erik Weisz, a njegovi roditelji, mađarski Židovi, emigrirali su u SAD kad mu je bilo samo četiri godine. Ime i prezime amerikanizirao je u svojim 20-im godinama, piše Povijest.hr.

Kao mladić bio je šegrt kod jednog bravara, a neko vrijeme nastupao je i u cirkusu kao umjetnik na trapezu, što će mu pomoći u budućoj karijeri. Od 1892. nastupao je u New Yorku kao mađioničar. Dvije godine poslije oženio se Wilhelminom Rahner (umjetničko ime Beatrice Houdini), koja mu je otad bila asistentica u nastupima. Svjetsku slavu Houdini stječe spektakularnim nastupima u kojima se spašavao iz nemogućih situacija (npr. vezan lancima i zatvoren u bačvu te bačen u rijeku, uspješno se oslobađao i izranjao na površinu). Svoj najpoznatiji podvig izveo je u kolovozu 1926. kad je proveo 91 minutu zarobljen pod vodom. Naime, Houdini se zatvorio u 320 kilograma težak željezni lijes i obavio vlastiti pokop u bazenu hotela Shelton u New Yorku. Zračno nepropustan lijes spušten je u vodu, a Houdini je svakih nekoliko minuta pritisnuo gumb kojim je obavijestio svoje pomoćnike da je sve u redu (putem telefonske žice). Kasnije je opisao kako mu je u lijesu bilo strašno vruće, da su mu se počela priviđati žuta svjetla, te da se čitavo vrijeme morao boriti da ostane budan. Mnogobrojni njegovi nastupi između snimljeni su u kratkim filmovima.

Houdini se protivio spiritizmu i magiji u kojima se pozivalo na nadnaravne moći, pa je protiv toga objavio više knjiga: Čudotvorci i njihove metode, Mađioničar među duhovima i druge. Također je pisao o povijesti mađioničarstva u knjizi Raskrinkavanje Robert-Houdina, u kojoj je prikazao rad svojeg uzora, francuskog mađioničara Jean-Eugènea Robert-Houdina, po kojem je izabrao i svoje umjetničko ime.

Harry Houdini umro je već 31. listopada 1926. od prsnuća slijepog crijeva nakon zadobivenog udarca u trbuh. Postoje mnoge kontroverze oko njegove smrti, čak i sumnje da se radilo o naručenom ubojstvu.

NAJNOVIJE