NAROD ODLAZI Masovni redovi pred Veleposlanstvom Njemačke u Sarajevu

Usprkos kraju godine i obilježavanju brojnih blagdana i praznika, redovi ispred Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu i u prosincu su puni građana koji čekaju papire za odlazak u inozemstvo.

Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je danas velike gužve ispred zgrade Veleposlanstva gdje je danas na radne dozvole i druge papire potrebne za odlazak u ovu zemlju čekalo na desetine građana.

Slične gužve bilježile su se i sredinom godine kada su također građani čekali u redovima na termin intervjua u Veleposlanstvu Njemačke.

U posljednje tri godine, prema analizi koju je Klix.ba objavio u listopadu 2023. godine, iz Bosne i Hercegovine se odjavilo 10.276 građana.

Kada govorimo o pojedinačnim općinama s najvećim brojem odjavljenih za inozemstvo, u posljednjih godinu dana prednjači Brčko Distrikt (139 osoba). Iz Novog Sarajeva je odjavljeno 79 osoba, a iz sarajevske Općine Novi Grad 84. Tu su i Banja Luka, Bihać, Doboj, Tuzla, kao i Mostar.

Iako se neki građani odluče za trajni odlazak u inozemstvo, mnogi koriste šansu odlaska u drugu državu za rad na nekoliko mjeseci da bi se potom vratili u Bosnu i Hercegovinu.

Prema podacima UN-ovog izvješća za 2022. godinu “Perspektive svjetskog stanovništva”, Bosna i Hercegovina je zauzela prvo mjesto na listi zemalja s najvećim smanjenjem stanovnika. Prema informacijama iz izvješća, Bosna i Hercegovina godišnje gubi 1,5 posto svojih stanovnika.

NAJNOVIJE