Matija II. Habsburški okrunjen za hrvatsko-ugarskog kralja (1608.)

Devetnaestog studenog 1608. godine okrunjen je Matija II. Habsburgovac za hrvatsko-ugarskog kralja. Neobično je da je njegov stariji brat i prethodnik na hrvatsko-ugarskom prijestolju – Rudolf – u tom trenutku još uvijek bio živ. Rudolf je bio prisiljen prepustiti Matiji prijestolje u Hrvatskoj i Ugarskoj, no zadržao je prijestolja Češke i Svetog Rimskog Carstva. Rudolf je svoju prijestolnicu imao u Pragu, okružen alkemičarima, umjetnicima i znamenitim astronomima (Tycho Brahe i Johannes Kepler). Kasnije je morao odstupiti Matiji i Češku (bratova ga je vojska praktički držala u zarobljeništvu u Pragu).

Matija II., koji se s bratom natjecao za vlast, bio je od njega mlađi oko pet godina. Rudolf je bio neoženjen i bez potomaka, tako da je Matija ionako bio predviđeni nasljednik prijestolja. Ipak, već za bratovog života uspio je preuzeti većinu njegovih zemalja. Rudolf je na kraju umro 1612. godine, u dobi od 59 godina, pa je Matija preuzeo i posljednju bratovu titulu – onu cara Svetog Rimskog Carstva (ta je titula ujedno bila i najuzvišenija).

I sam Matija dugo vremena bio je neoženjen. Tek u svojim pedesetim godinama oženio se Anom Habsburškom, svojom bliskom rođakinjom (njihovi očevi bili su braća). Iz tog braka nisu dobili nasljednike, tako da je Matija umro bez potomaka, kao i Rudolf prije njega. Prijestolje je na kraju naslijedio Ferdinand II. Habsburški, koji je bio sin Matijinog strica nadvojvode Karla (po kojem je nazvan grad Karlovac u Hrvatskoj).

NAJNOVIJE