MEGAZATVOR Izgrađen je za 40 tisuća zatvorenika, i jedan od najvećih na svijetu

Filmske scene i u južnoameričkom Salvadoru. Prve dvije tisuće zatvorenika, većinom pripadnika bandi, premještene su u novootvoreni megazatvor. Izgrađen je za 40 tisuća zatvorenika i jedan je od najvećih na svijetu.

Ubojice, dileri, lopovi. U velikoj operaciji salvadorskih zatvorskih vlasti premješteno je dvije tisuća zatvorenika. Izbrijanih glava i bosi, do odredišta su se vozili autobusima, prenosi Dnevnik.hr.

Cijelu rutu kojom su putovali stalno je iz zraka nadzirao policijski helikopter.

Posljednja stanica – Tekoluka. Golemi novoizgrađeni zatvorski kompleks najviše razine sigurnosti, predviđen za 40 tisuća zatvorenika. Prošli mjesec obišao ga je predsjednik Nayib Bukele.

“Prije su bande imale prostituke, televizore, igraće konzole, drogu, telefone, mobilne telefone, računala, a čuvari i vojnici spavali su na podu”, rekao je.

Osam zgrada od ojačanog betona. U svakoj 32 ćelije od stotinjak kvadrata. U svakoj 80 metalnih kreveta za stotinjak zatvorenika. Ćelije će napuštati samo u slučaju sudskih saslušanja, i to videokonferencijom, ili ako budu kažnjeni samicom. Svaki pokret pratit će deseci kamera, 600 naoružanih vojnika i 250 policajaca. Oko kompleksa je podignut zid od dva kilometra, visok 11 metara, sa sedam stražarskih tornjeva.

“Ovdje ćemo jamčiti da će svi ti ljudi koji su desetljećima nanosili zlo i ubijali salvadorske obitelji biti na mjestu koje neće moći napustiti”, rekao je Romeo Rodriguez, ministar javnih poslova.

Zatvor je izgrađen u svega sedam mjeseci, nakon što se u zemlji dramatično povećao broj zatvorenika. Bila je to posljedica velikog rata protiv bandi, koji je predsjednik Bukele poveo krajem ožujka. Uvedeno je izvanredno stanje, a uhićeno više od 64 tisuće osumnjičenih.

Udruge za ljudska prava upozoravaju da su među uhićenima i nevini građani, ali stanovnici Salvadora akciji se ne protive. U zemlji u kojoj je gotovo dva posto stanovnika u zatvorima, predsjednikov rat protiv kriminala podržava čak 92 posto stanovnika.

NAJNOVIJE