MJESEC DANA JE PROŠLO 10.000 mrtvih u Gazi

Prije mjeseca dana, palestinska militantna skupina Hamas izvela je brutalni napad na Izrael, ubivši više od 1.400 ljudi i otimajući više od 240, prema izraelskim vlastima. To je bio najsmrtonosniji teroristički napad u povijesti zemlje, piše CNN.

Izraelski odgovor bio je smrtonosan, s zračnim i kopnenim napadima na gusto naseljenu enklavu Gazu, kojom Hamas vlada od 2007. godine. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će njegova zemlja “uzeti moćnu osvetu” i pripremala se za “dug i težak rat.”

U opsadi Gaze ubijeno je više od 10.000 ljudi, prema palestinskom Ministarstvu zdravstva u Ramallahu, koje se poziva na izvore u Hamasovoj enklavi.

Stanovništvo Gaze također se suočava s humanitarnom krizom nakon što je Izrael prekinuo pristup hrani, vodi i električnoj energiji. Samo “kapljica” pomoći dopuštena je da uđe u izoliranu teritoriju, prema Ujedinjenim narodima. Stanovnici se suočavaju s ozbiljnim nestašicama, a gorivo nestaje, što dovodi do prekida u opskrbi električnom energijom. Američka medicinska sestra koja je prošlog tjedna napustila Gazu opisala je užase koje je vidjela u opkoljenoj enklavi pod izraelskim bombardiranjem nakon što se vratila u sigurnost u Sjedinjene Države.

Govoreći za CNN-ovog Andersona Coopera, Emily Callahan, menadžerica u humanitarnoj grupi “Liječnici bez granica” (MSF), rekla je da je njezin tim vidio “djecu s ogromnim opeklinama po licima, vratovima, po svim udovima.”

“Zato što su bolnice toliko preopterećene, djeca se otpuštaju odmah nakon,” rekla je, dodajući da su djeca zatim poslana u izbjegličke kampove bez pristupa tekućoj vodi. “Daju im dvije sata vode svakih 12 sati,” rekla je, dodajući “da je bilo samo četiri toaleta” u centru za obuku Khan Younis koji vodi UNRWA na jugu Gaze. Ustanova pruža utočište za više od 22.000 interno raseljenih osoba i prostor po osobi je manji od 2 kvadratna metra (oko 21 kvadratni stopa), prema UN-ovoj agenciji za pomoć.

Callahan je rekla da su bila djeca s “svježim otvorenim opeklinama i ranama te djelomičnim amputacijama koja hodaju u tim uvjetima.”

NAJNOVIJE