MJEŠTANI PRED RIBARNICOM ‘Oduzeli ste nam osnovno ljudsko pravo, da boravimo vani i sjedimo u našim dvorištima’

Ribarnica Žuvela HB u subotu 14. listopada bila je po peti put odredište mještana koji traže natrag svoje predribarničke živote.

Zahtijevaju da vlasnici Žuvele prestanu usmrđivati njihovu svakodnevicu, te da izvuku crijeva iz korita Radimlje i s lokalnih livada, gdje trenutačno teku njihove otpadne vode.

„Naš jedini zahtjev je da smrada više nema, da otpadne vode ne ispušta u Radimlju, da radi po propisima, ugradi pročišćivače i lageruje te otpadne vode na način koji je propisan zakonom. Ništa više“, kaže nam Adnan Zele, mještanin naselja Gorica. Ističe da životi mještana nisu isti prije ribarnice, kada su normalno šetali, družili se i sjedili u svojim dvorištima, i sada kada to od smrada više ne mogu.


„Mi samo želimo da se riješi smrad i ove otpadne vode koje uništavaju život mještanima, pogotovo kada govorimo u kontekstu rastućeg turizma u Stocu u kojem je sve više posjetitelja. Mi se svi trudimo da brendiramo turizam kao jedan neotkriveni biser, no prvo što doživi turist je smrad. To nam je najgora moguća reklama“, kaže Zele.

Među okupljenim mještanima svih nacionalnosti našla se i jedna povratnica iz Njemačke, koja želi uložiti u ovaj kraj, gdje gradi etno selo.

„Ja sam pored Radimlje, od nas je ona 15 metara i puna je, neću se javno ni izražavati čega. Nadam se da će netko reagirati i da će ovako lijep Stolac imati bolju potporu što se tiče ovakvih stvari. Ja sam se vratila iz Njemačke, a bila sam u još par europskih država, nemoguće je da se tamo ovakvo što dogodi. Pogotovo, evo čujem od mještana, da se postupak vuče godinu dana. U svijetu ne bi moglo doći do toga da se ovakvo nešto dogodi, pogotovo ako se ljudi žale. Ovakvo nešto ne može raditi ni funkcionirati u bilo kojoj državi svijeta“, kazala je Jelena Bartolović.

Stolački nastavnik, a inače mještanin naselja direktno ugroženog radom ribarnice kazao je da je Stočane sramota turista koji dolaze.

„Zamislite kako se osjećaju turisti kad dođu, a kako se mi sjećamo kao domaćini kad nam dođu gosti. Bude nas stid“, kazao je Ivica Babić.

Mještane u borbi protiv Žuvele, odnosno načina na koji trenutačno ta ribarnica radi podržava i lokalna vlast.

Podcrtavaju da im cilj nije gašenje poduzeća, nego samo da se riješi pitanje smrada i otpadnih voda. U prva dva članka pisali smo da su inspekcije u više navrata izlazile na teren, međutim rješenje federalnog inspektora da se zaustavi proizvodnja suspendirao je Županijski sud u Sarajevu prije godinu dana kao razlog navodeći pokretanje upravnog spora. Od tada do danas novih informacija iz Sarajeva nema.

Ovaj medijski sadržaj nastao je u okviru projekta Centra za građansku suradnju „Promoviranje participacije građana u lokalnoj upravi“ uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za demokraciju/NED. Sadržaj je isključiva odgovornost autora i ne mora nužno održavati stavove NED-a ili CGS-a. Korištenje sadržaja i njegovo ustupanje trećim stranama je moguća uz prethodnu suglasnost Centra za građansku suradnju, Livno.

NAJNOVIJE