Mletački istraživač koji je djelovao u Dalmaciji i Hercegovini (1488.)

Alvise Cadamosto, mletački pomorac koji je u službi Portugala oplovio velik dio afričke obale, umro je 18. srpnja 1488. godine. Naime, Cadamosto je sudjelovao u ranim portugalskim pomorskim putovanjima uz obale Afrike, koja su se pokazala povijesno iznimno važnima za kasnije otkrivanje pomorskog puta do Indije i ostatka Azije.

Alvise Cadamosto rođen je u Veneciji oko 1432. godine, dvadesetak godina prije slavnog Kristofora Kolumba (rođenog u Genovi). I danas se u Veneciji na Canalu Grande može vidjeti palača imena Ca’ da Mosto, u kojoj je Alvise navodno rođen. Alvise je već od mladosti putovao na mletačkim brodovima po Sredozemnom moru. Jednom se prilikom zadržao kod obala Portugala, gdje je s njime u kontakt stupio znameniti portugalski princ Henrik Moreplovac (jedan od najvažnijih organizatora ranih istraživačkih putovanja). Princ je zaposlio Alvisea i uskoro ga poslao na prvo istraživačko putovanje.

Prvo putovanje u portugalskoj službi započeo je Alvise Cadamosto 1455. godine. Prošao je kroz Kanarske otoke i nastavio uz afričku obalu prema jugu. Došao je do ušća rijeke Senegal, a usput je kupio afričke crne robove u zamjenu za konje i vunene proizvode. Nastavio je sve do rijeke Gambije, ali se tada odlučio vratiti.

Na drugom putovanju Alvise je zaplovio ravno prema rijeci Gambiji, svom krajnjem odredištu na prethodnom putovanju. Putem je naišao na otoke koji danas čine državu zvanu Zelenortski otoci. Nastavio je sve do područja današnje Gvineje Bisau. Izgleda da je na tom putovanju Alvise Cadamosto uspio doprijeti dalje nego bili koji portugalski brod prije njega.

Nakon smrti svog poslodavca, princa Henrika Moreplovca, Alvise se vratio u Veneciju. U drugom dijelu života bio je čak i mletački providur u Kotoru na jadranskoj obali, a odašiljan je i u Dalmaciju te u Hercegovinu. Umro je 1488. u Italiji.

NAJNOVIJE