MMF UPOZORAVA Inflacija u BiH najveća na zapadnom Balkanu, vlast se mora početi baviti životom

Inflacija u BiH je najveća na zapadnom Balkanu, a gospodarski rast će usporiti, zbog čega vlasti trebaju smanjiti javnu potrošnju, a pomoć usmjeriti na najugroženije kategorije, kaže Andrew Jewell, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, piše Avaz.

“Vidjeli smo povećanje plaća u javnom sektoru, povećanje mirovina, a nismo vidjeli fokusiranje pomoći prema onima kojima najviše treba. Što se ova pomoć bude bolje usmjeravala bit će to manji teret za javne financije”, smatra on.

Upitan zbog čega je inflacija u BiH najviša u regiji odgovara da je to dobro pitanje.

“Pred sobom nemam detaljne podatke da bih mogao odgovoriti precizno na njega, ali ono što vam mogu reći je da hrana čini trećinu potrošačke košarice, tako da ako imate porast cijena hrane, to će imati veliki utjcaj na ukupan indeks. Dvije kategorije koje najviše utječu na inflaciju su hrana i cijene transporta, a na cijene transporta značajno utiču cijene goriva”, istaknuo je.

MMF-ova peporuka vlastima je da se posvete rješavanju problema povećanja troškova života.

Osnovne životne namirnice u BiH su skuplje nego li u susjednoj Hrvatskoj, čiji su građani do jučer dolazili kupovati u BiH, ili jednako koštaju kao u susjednoj Austriji, gdje je prosječna plaća najmanje tri puta veća nego u BiH.

NAJNOVIJE