MNOGOSTRUK DJELOTVORAN UTJECAJ Ljekoviti grm vrijeska

Vrijesak (lat. Calluna vulgaris) prirodni je lijek koji potiče izlučivanje tekućine iz tijela, djeluje protuupalno, a poznat je kao biljka koje pomaže u izlučivanju mokraćne kiseline pa se preporučuje osobama oboljelim od gihta (upale zglobova uzrokovane odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima), piše Glas-koncil.hr.

Zbog sadržaja saponina, ali i nekih drugih sastojaka, vrijesak je vrlo djelotvoran u otapanju svih vrsta kamenaca (žučnih, bubrežnih i kamenaca mokraćnoga mjehura). U liječenju kamenaca čaj od vrijeska treba piti svakodnevno dulje vrijeme jer se kamenci sporo rastvaraju. Osim toga, čaj od vrijeska pomaže i protiv upale bubrega, mokraćnoga mjehura, mokraćnih putova, prostate i probavnih organa.

Za protuupalno djelovanje vrijeska najviše je zaslužan bogat sadržaj tanina koji posjeduje adstrigentna svojstva koja uzrokuju stezanje kapilara te smanjuju vaskularnu propusnost i djeluju protuupalno. Iz toga razloga vrijesak ima učinaka i u vanjskoj primjeni u liječenju ranica i upala u usnoj šupljini i grlu te manjih ranica na koži i gljivičnih infekcija kože.

-Vrijesak ima djelotvoran utjecaj na probavu i rabi se kao sredstvo za smirivanje grčeva u trbuhu.


-Vrijesak se često nalazi u sastavu čajeva za izlučivanje mokraće i čajeva protiv nesanice.
Trudnice ne smiju upotrebljavati lijekove od vrijeska.


-Prevelike količine čaja od vrijeska mogu uzrokovati različite želudčane tegobe.


-Eterično ulje od vrijeska sadrži monoterpene za koje su znanstvene studije potvrdile brojna ljekovita protuupalna, spazmolitička i anksiolitička svojstva.


-Med od vrijeska preporučuje se kod kašlja, bolesti bubrega, mjehura i prostate, reume, ekcema.

NAJNOVIJE