MURPHY “Ako Dodik misli da može ovu državu rascijepiti bez posljedica, onda griješi”

AutorHina

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy odbacio je u nedjelju mogućnost odcjepljenja Republike Srpske od BiH navodeći kako takav pokušaj ne bi prošao bez reakcije njegove zemlje.

“Nema mjesta nikakvoj secesiji. Ako Dodik misli da može ovu državu rascijepiti bez posljedica, onda griješi”, rekao je Murphy u intervjuu za TV Hayat iz Sarajeva.

Srpski čelnik u BiH Milorad Dodik u nekoliko je navrata posljednjih mjeseci poručio kako bi odmah organizirao referendum o odcjepljenju Republike Srpske od BiH ukoliko bi visoki međunarodni međunarodni predstavnik Christian Schmidt intervenirao i proglasio BiH vlasnikom državne imovine.

On smatra da je ta imovina, unatoč odlukama Ustavnoga suda, u nadležnosti entiteta.

Zbog tih se poruka i poteza kojim osporava državne institucije srpski čelnik u BiH našao na listi koje je sankcionirala američka administracija.

Tamošnji veleposlanik je poručio kako je i prošlotjednom zrakoplovnom vježbom iznad neba BiH, SAD čvrsto pokazao da stoji uz BiH.

”Poslali smo jasan signal naše posvećenosti BiH i njenom teritorijalnom integritetu“, rekao je veleposlanik Murphy.

Opetovao je kako proslava 9. siječnja kao Dana Republike Srpske predstavlja kršenje odluke Ustavnoga suda BiH.

Srpski pak čelnik Dodik je na svome X profilu nastavio prkositi najavljujući kako će nastaviti proslavljati taj dan ignorirajući odluke domaćin institucija i osude međunarodnih dužnosnika.

“Poslali smo jasnu poruku da nam nitko drugi, ni muslimani ni stranci, neće određivati što smijemo, a što ne smijemo slaviti”, napisao je Dodik.

AutorHina

NAJNOVIJE