NA DANAŠNJI DAN Započelo legendarno pomorsko putovanje Francisa Drakea, privatnog gusara kraljice Elizabete I.

Na današnji dan, 13. prosinca 1577., započelo je jedno od najpoznatijih pomorskih putovanja u povijesti. Engleski moreplovac i dvoranin Francis Drake isplovio je iz Plymoutha na svoju epohalnu ekspediciju oko svijeta. Ovaj poduhvat predstavljao je drugo poznato oplovljivanje svijeta, nakon pokušaja Fernanda Magellana, koji nije uspio dovršiti svoje putovanje zbog tragičnog kraja na Filipinima.

Drake je zaplovio s brodom Pelican, kasnije preimenovanim u Zlatnu košutu (Golden Hind), koji je postao simbol njegovog putovanja. Isplovljenjem iz Plymoutha, Drake je krenuo u osvajanje mora i istraživanje nepoznatih teritorija. Njegovo putovanje oko svijeta trajalo je impresivne dvije godine i devet mjeseci, završivši u rujnu 1580. godine.

Ovaj izuzetni podvig nije bio samo geografsko istraživanje već i vojni trijumf. Drake je pljačkao španjolske brodove i istraživao potencijalna mjesta za osnivanje engleskih uporišta, čime je pridonio izgradnji engleske pomorske moći. Njegova hrabrost i vojni uspjesi donijeli su mu posebnu naklonost kraljice Elizabete I., koja ga je proglasila vitezom po povratku u London.

Osim svoje pomorske stručnosti, Drake se istaknuo i kao političar, trgovac robljem te kao jedan od najpoznatijih gusara elizabetanskog doba. Njegova smjelost i hrabrost ostavili su neizbrisiv trag u povijesti, a njegovo putovanje oko svijeta ostaje jednim od najfascinantnijih pomorskih poduhvata u renesansnoj eri.

NAJNOVIJE