NA DANAŠNJI DAN Rođen Ödön von Horváth, austrijski književnik

Na današnji dan prisjećamo se rođenja istaknutog austrijskog književnika Ödöna von Horvátha, koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u njemačkoj književnosti dvadesetog stoljeća. Rođen kao Edmund Josef von Horváth 9. prosinca 1901. godine u Rijeci, Horváth je postao poznat po svojim dramskim djelima i romanima, istražujući socijalno-kritičke teme, posebice diktatorske režime.

Unatoč rođenju na Jadranskom moru, Horváth je odabrao Njemačku kao svoju domovinu, noseći mađarsku verziju svog imena. Bio je apatrid, osoba bez državljanstva, ističući svoju mješavinu mađarskog, hrvatskog, njemačkog i češkog podrijetla. Osvrnuvši se na svoju generaciju, Horváth je naglasio nedostatak iluzija i zloupotrebu njegove generacije, koja je formirana u turbulentnom vremenu.

Njegova umjetnička karijera obuhvaćala je dvadeset i jednu predstavu i brojne romane, stvarajući međunarodnu reputaciju. Horváth je bio oštar kritičar fašizma, a njegova djela poput “Priče iz Bečke šume” iz 1930. godine pokazala su se iznimno utjecajnim. Međutim, s dolaskom nacista na vlast 1933. godine, sva njegova djela su zabranjena, a on je napustio Njemačku te nastavio pisati pod pseudonimom.

Studirao je germanistiku u Münchenu, a do dolaska nacista živio u Beču. Nakon Anschlussa u ožujku 1938., kada su Hitlerovi vojnici marširali u Beč, Horváth je napustio grad. Njegova sudbina bila je obilježena bijegom po Europi, a konačno se nastanio u Parizu. Tragično, Ödön von Horváth preminuo je 1. lipnja 1938. godine na Elizejskim poljanama nakon što ga je pogodila grana tijekom oluje.

Vrijednost njegova pisanja prepoznata je tek potkraj XX. st. Djela: romani Vječiti malograđanin (Der ewige Spießer, 1930), Mladež bez Boga (Jugend ohne Gott, 1938), Dijete našega doba (Ein Kind unserer Zeit, 1938); dramska djela Priče iz Bečke šume (Geschichten aus dem Wiener Wald, 1931), Vjera, ljubav, nada (Glaube, Liebe, Hoffnung, 1932), Figarova rastava (Figaro läßt sich scheiden, 1934) i dr.

Unatoč zabranama njegovih djela u Njemačkoj tijekom nacističkog razdoblja, Horváthova djela ponovno su oživljena šezdesetih godina, imajući snažan utjecaj na mlade njemačke dramatičare. Njegove socijalno-kritičke drame i dalje se izvode diljem Europe, svjedočeći o aktualnosti i snazi njegovih riječi koje su ostavile neizbrisiv pečat na njemačkoj književnoj sceni.

NAJNOVIJE