NA DANAŠNJI DAN Tragični stampedo na hadžu 2006. godine u Meki

Na današnji dan, 2006. godine, dogodila se tragedija tijekom hadžiluka u Meki, kada je najmanje 345 hodočasnika izgubilo život u stampedu tijekom ritualnog kamenovanja sotone posljednjeg dana obreda. Još 289 osoba ozlijeđeno je i primljeno u bolnice.

Stampedo se iznenada izbio kada su deseci tisuća hodočasnika nagrnuli prema području al-Jamarata, gdje se nalazi niz od tri stupa simbolizirajući vraga, a koje hodočasnici gađaju kamenjem kako bi se očistili od grijeha.

Godine 1990., 1.426 ljudi izgubilo je život u sličnom stampedu, a u veljači 2004. njih 244. Hadž, petodnevni obred, obavezan je za svakog zdravog muslimana barem jednom u životu.

Završetak hadža obilježava tradicionalno kamenovanje, kada milijuni vjernika bacaju kamenje na tri stupa simbolizirajući istjerivanje sotone i otpor iskušenjima. Svi hodočasnici, odjeveni u bijele haljine kako bi zanemarili rasne i klasne razlike među sobom.

Posljednji dan rezerviran je za obilazak Velike džamije u Meki, po pravilima koja je propisao prorok Muhamed prije 1.400 godina.

NAJNOVIJE