Na snazi narančasto upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku zbog mogućih oluja

Promjenljivo i vrlo nestabilno uz pljuskove i grmljavinu, mjestimice i olujna nevremena, osobito u zapadnim predjelima, prognozira za danas DHMZ RH.

U Dalmaciji najviše sunčanih razdoblja. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, na moru i jugo, koji će naglo okretati na sjeverni i sjeverozapadni, najprije na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti. Uz nestabilnosti bit će prolazno i olujnog vjetra.

Najviša dnevna temperatura od 27 do 32, u Dalmaciji i do 35 °C.

Upaljen Meteoalarm

“Nevolje zbog lokalnog nevremena prijete i sjevernom Jadranu i gorju, posebice Istri, Rijeci i bližoj okolici te Gorskom kotaru. Pljuskovima, grmljavini, ponegdje vjerojatno i tuči, možda i pijavicama, pridružit će se i često umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na moru i još jače jugo, koje će mjestimice prolazno okrenuti na buru”, prognozirao je Zoran Vakula u Meteo kutku HRT-a, javlja Index.

Gošća središnjeg Dnevnika HTV-a sinoć bila je Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

“Možemo očekivati još jedan vrlo olujan dan. Sigurno valja pratiti prognozu i upozorenja te biti neprestano na oprezu s obzirom na to da će se gotovo cijeli dan pojavljivati nevremena u različitim dijelovima Hrvatske, a ponegdje će biti i izraženija.

Bit će i jakog vjetra i lokalne tuče i svih drugih elemenata koji mogu doći s takvim nevremenom”, rekla je Dunja Mazzocco Drvar.

“Vidimo da su ekstremi postali sve češći i u vremenskoj i u prostornoj skali. Živimo u sve toplijoj klimi koja ima sve više elemenata koji donose ovako ekstremne vremenske uvjete, i vrućine i oluje. Imamo i veću temperaturu, koja je toplina i energija za ovakve sustave, a i sve više vlage u ovako toplom zraku, a ona je gorivo za ovakve sustave”, kaže.

NAJNOVIJE