NAJ PIĆA Hrvati piju Pelinkovac, Bosanci i Hercegovci šljivu i lozu, Srbi također rakiju, a evo što se pije u drugim zemljama

Stranica World of Statistics objavila je na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) listu najpopularnijih pića po državama.

U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Hrvatskoj i Bugarskoj, kako se navodi, najpopularnija je rakija. Uz rakiju se za Bosnu i Hercegovinu navodi još i kava, a za Hrvatsku Pelinkovac.

Kava je najpopularnije piće i u Alžiru, Etiopiji, Saudijskoj Arabiji, Australiji i SAD gdje se pored kafe navodi i Coca Cola.

Čaj se najviše pije u Kini, Indiji, Turskoj i Velikoj Britaniji, ali i Japanu gdje je pored čaja popularno i tradicionalno piće sake. Na Tajvanu je najpopularniji „bubble tea“, a u Egiptu crni čaj.

Rum je izbor na Antigvi i Barbudi i u Venecueli, vino u Argentini, pivo u Belgiji, mohito i Kuba libre na Kubi, a u sajder i džin u Engleskoj.

Francuzi preferiraju šampanjac i crveno vino, Nemci lager, Grcu uzo, Mađari palinku, a Irci čuveni Ginis.

Tekila je najpopularnije piće u Meksiko, votka u Poljskoj, pina kolada u Portoriku, a u Rusiji kvas, votka i kompot. Sangria je na prvom mjestu u Španjolskoj.

NAJNOVIJE