Najglasnije zveckanje oružjem do sada

Svetski mediji javljaju o odluci Beograda da podigne borbenu spremnost nakon višetjednih tenzija na sjeveru Kosova.

Odluka Beograda o podizanju pune borbene spremnosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, BBC piše da je „zveckanje oružjem najglasnije do danas“ nakon navoda pojedinih medija da Priština sprema ‘napad’ na područje etničkih Srba na sjeveru Kosova“.

Britanski javni servis navodi da iz Prištine nije bilo komentara o tvrdnjama da priprema napad na sjeveru Kosova.

Agencija AP navodi da „Srbija, koja je naoružana ruskim donacijama i vojnim nabavkama, već duže vrijeme zvecka oružjem i prijeti silom svojoj bivšoj pokrajini“.

Srbija je stavila svoje sigurnosne trupe na granicu s Kosovom u „punu borbenu spremnost“, ignorirajući pozive NATO-a za stišavanje tenzija između dva neprijatelja iz vremena ratova na Balkanu, dodaje agencija.

„Nije odmah bilo jasno što ova naredba znači na terenu s obzirom na to da su srpske snage već neko vrijeme u pripravnosti na granici s Kosovom“, navodi AP. Porastu tenzija je doprinijelo i to što je srpskom patrijarhu Porfiriju, koji je rekao da bi želio uputiti poruku mira za Božić 7. siječnja, odbijen ulazak na Kosovo na graničnom prijelazu, dodaje agencija.

France presse piše da se u nastaloj situaciji ističu „nedavne tenzije na susjednom Kosovu gdje je bilo pucnjava i eksplozija i gdje su postavljene blokade na putevima“.

Deutsche Welle (DW) ocjenjuje da “tenzije rastu više od dva desetljeća nakon brutalnog rata na Kosovu”.

Ministri unutarnjih poslova i obrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučićević naredili su podizanje pune borbene spremnosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, po naređenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Nova.rs.

NAJNOVIJE