NAJLJEPŠA ODRŽALA GOVOR Kaže da kreće u borbu protiv korupcije, iseljavanja, visokih cijena, zapravo obećava sve kontra onog što joj stranka radi

Počela je hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će poslanici razmatrati potvrđivanje imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjne Krišto koju je na tu poziciju predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), javlja Avaz.

Ona izlaže ekspoze: Ovaj dom predstavlja glas onih koji su nam dali povjerenje. Čast mi je tražiti povjerenje od ovog istog doma. Posebno zahvaljujem koalicijama okupljenih oko HDZ-a, SDP-a i SNSD-a na ukazanom povjerenju. Drago mi je da su pokazale zrelost i dale mi povjerenje kako bi se u rekordnom razdoblju imenovalo Vijeće ministara. To pokazuje kako vidimo budućnost naše zemlje. Suradnja na zdravim temeljima isplativa i moguća ako se zato na opredijelimo u najboljoj mjeri bez da ikog uvrijedimo, poručila je Krišto.

Važnost jačanja ljudskih resursa

Naglasila je da je Bosna i Hercegovina njena domovina.

“Nama treba država u kojoj ćemo se svi zajedno pomagati. Pokazali smo da smo zainteresirani za pitanja kao što je odlazak mladih, energetska pitanja, globalna ekonomska kriza, ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona. Trebamo iskoristiti članstvo u Europskoj uniji”, rekla je Krišto.

Govorila je da se ponosi time što je kao žena imenovana na ovu funkciju, jer još uvijek brojne žene se susreću sa poteškoćama.

Za ekspoze je rekla da je to njeno trenutno viđenje situacije, a ne plan rada Vijeće ministara. Naglasila je da su prva stavka europske integracije.

Pristupanje EU je imalo kontinuiranu podršku šire javnost i zato je i temelj rada Vijeća ministara, kao i svih razina vlasti. Učinit ćemo sve kako bi se put ka EU ubrzao. Fokusirat ćemo se na prednosti koje posjedujemo, a to je šira podrška javnosti. Naglašavam važnost jačanja ljudskih resursa za jačanje provođenja IPA 3 fonodova. Koristit ćemo iskustvo zemalja u okruženju koje su napravile korak više i postale dio europske obitelji, kazala je Krišto.

Jačat ćemo rad antikorupcijskih službi

Govorila je i o izmjena Izbornog zakona, koji se tiču izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda BiH i rješenja postojećih diskriminacija.

Nedopustive su diskriminacije, a posebno jednog cijelog naroda. U svom radu ću se više oslanjati na rad institucija koji se tiču europskih integracija. Kada imamo status kandidata moramo se osvrnuti na sve prioritete, a veoma je bitan i vremenski okvir, istaknula je.

Svjesna je, kazala je, da obzirom da je BiH država tri konstitutivna naroda, da je potreban konsenzus sva tri naroda oko svih pitanja.

Bilo je riječi i o značaju vladavine prava, ali o Zakonu o VSTV-u, radu na predmetima ratnih zločina, o harmonizaciji Kaznenog zakona između različitih razina.

Govorila je i o borbi protiv korupcije. To je dug proces i tu nema brzih i jednostavnih rješenja. Klasičnim demokratskim pravima se smatraju sloboda izbora, nezavisno sudstvo, funkcioniranje institucija, ljudska prava i nezavisni mediji. Mislim da ostvarenjem tih stvari nema mjesta korupciji. Jačat ćemo rad antikorupcijskih službi.

O borbi protiv terorizma


Riječi je bilo i o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Suradnja sa EUROPOL-om i kontakta točka je dobra početna točka, nastavit ćemo suradnju, a to nas obvezuje i status kandidata.

Kolektivno pregovaranje socijalnih interesa je također od velikog značaja, istakla je. U državnim institucijama nemamo kolektivne ugovore. Nastavit ćemo pregovore sa reprezentativnim sindikatima kako bi se riješilo ovo pitanje, naglasila je. Govorila je i ekonomskoj krizi i inflaciji od 17,5 posto. Iako je ovo inflacija uzrokovana stvarima izvan BiH, potrebno je donošenje mjera radi jačanja domaće ekonomije i investicija. Moramo pomoći najranjivijim na najveće inflatorne pritiske.

NAJNOVIJE