TETA VEGETA Najprodavaniji začin na svijetu napravila je samozatajna Sarajka

Bartl, Zlata (teta Vegeta) rođena je 1920. u Sarajevu, a umrla je 2008. u Koprivnici. Nakon završene škole u Sarajevu,  upisala je današnji Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF). Po završetku studija stekla je zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije. Uz materinji jezik, prof. Bartl govorila je još i engleski, njemački, španjolski, talijanski i francuski jezik. Iako je imala stalan posao u rodnom Sarajevu s vremenom je shvatila da u Sarajevu nema mogućnosti za napretkom pa se preselila u Zagreb.

Zlata Bartl odlikovana je visokim odličjem predsjednika Republike Hrvatske redom Danice s likom Nikole Tesle.

Podravka je u to vrijeme tražila kemijskog tehničara za rad u laboratoriju, a profesorica Bartl javila se na oglas koprivničke tvrtke. U to vrijeme, stanje u tvrtki nije bilo nimalo idilično. Podravka je bila u problemima i trebala je nešto više od sušenog povrća i pekmeza, nešto novo što će joj pomoći da prebrodi krizu. Usprkos skromnim tehnološkim mogućnostima, započelo se s proizvodnjom dehidratiziranih juha.

Već 1957. godine Podravka se pojavila na jesenskom Zagrebačkom velesajmu s četiri vrste takvih juha koje su, zbog brze pripreme i toplog domaćeg okusa, ubrzo osvojile potrošače. Prve vrećice Podravkinih juha bile su, zbog nedostatka strojeva, zatvarane glačalima. Nakon uspjeha dehidratiziranih juha, “dogodila” se Vegeta.

Profesorica Bartl dobitnica je mnogih priznanja, od kojih izdvajamo: nagradu Srebrno srce Podravke 1977. godine, nagradu za tehničku kulturu Hrvatske 1985. godine, spomenicu Podravke za životno djelo 1987. godine, nagradu za životno djelo za višegodišnji rad i izuzetna dostignuća Grada Koprivnice.

Godine 1997. primila je Povelju povodom 50. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture za dugogodišnji i izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture. Odlikovana je visokim odličjem predsjednika Republike Hrvatske redom Danice s likom Nikole Tesle, te 1998. godine primila je Zlatnu kunu za životno djelo Hrvatske gospodarske komore. Dana 2. studenoga 2006. postala je počasna građanka grada Koprivnice.

Iako je primila mnoga priznanja kao što je sama rekla, najdraža joj je, od svih nagrada i priznanja, upravo Vegeta: “Najveće mi je priznanje i zadovoljstvo što je Vegeta – uz zalaganje komercijale, proizvodnje, tehničke kontrole i drugih službi postala veliki proizvod”.

VEGETA

Podravkin originalni i univerzalni dodatak jelima, već više od šest desetljeća oplemenjuje obroke ljudi u četrdesetak zemalja svijeta. Osmišljena je u Podravkinim istraživačkim laboratorijima davne 1958. u timu pod vodstvom skromne i samozatajne profesorice Zlate Bartl te postala istinska inovacija u prehrambenoj industriji.

Vegeta je danas najpoznatija i najsnažnija Podravkina marka koja se prodaje na svim kontinentima. Marka Vegeta na tržištu se prvi puta pojavljuje 1959. godine. Izvoz Vegete počinje 1967. godine na mađarsko i rusko tržište, te kasnije u Austriju, Švedsku, Njemačku i današnju Češku i Slovačku. Godine 1972. godine stigla je i na najudaljeniji kontinent – Australiju. Danas se daj dodatak jelima može pronaći u  gotovo svakoj kuhinji diljem svijeta.

Najveće mi je priznanje i zadovoljstvo što je Vegeta- uz zalaganje komercijale, proizvodnje,tehničke kontrole i drugih službi postalaveliki proizvod.

Kako bi se potrošači upoznali s raznovrsnim mogućnostima primjene Vegete kod pripreme jela Podravka 1974. godine pokrenula je i TV emisiju “Male tajne velikih majstora kuhinje”. Kako bi se odužila profesorici Zlati Bartl, Podravka je osnovala zakladu koja nosi njezino ime.

Svrha Zaklade “prof. Zlata Bartl” je promicanje i poticanje stvaralačkog, inovativnog i znanstveno-istraživačkog rada među visokoobrazovanim mladim ljudima, osobito na tehničko-tehnološkom području kojim se bavila prof. Zlata Bartl.

Izvor: Hrvatski inženjeri

NAJNOVIJE