NAJSTARIJE LJUDSKO BIĆE Do stote je vozila bicikl, do 110 živjela sama, ovo je njezina tajna

Dana 4. kolovoza 1997. godine umrla je Francuskinja Jeanne Calment kao najstarije ljudsko biće u zabilježenoj povijesti. Naime, ona je doživjela starost od 122 godine i 164 dana, što je preko 3 godine duže od sljedeće najstarije osobe – Sarah Knauss iz SAD-a. Spomenimo i činjenicu da žene čine prvih 8 najdugovječnijih zabilježenih osoba u povijesti, a tek je na 9. mjestu jedan muškarac (Jiroemon Kimura iz Japana).

Jeanne Calment rođena je još davne 1875., a imala je nevjerojatan raspon životnog vijeka sve do 1997. godine. Zanimljivo je da je cijeli svoj život provela u francuskom gradu Arlesu. Sve do svoje 100. godine vozila je bicikl, a do 110. je živjela samostalno i tek se tada preselila u starački dom. U pogledu prehrane, pripisivala je svoju dugovječnost i mladolikost maslinovom ulju, koje je navodno stavljala na svako jelo. Naime, grad Arles, u kojem je Jeanne provela život, nalazi se na jugu Francuske, gdje dominira mediteranska kuhinja. Također, Jeanne Calment pila je porto i jela čak oko kilogram čokolade tjedno.

Udala se još kad joj je bila 21 godina, a suprug joj je umro 1942. godine. Dakle, posljednjih 55 godina života provela je kao udovica. Postala je baka 1926. godine, no nadživjela je i svoju jedinu kćer i svog jedinog unuka.

Vrlo je zanimljivo da je u dobi od 13 godina Jeanne upoznala slavnog slikara Vincenta van Gogha, koji je jednom prilikom došao u trgovinu njenog ujaka. Naime, van Gogh je od 1888. godine doista živio u njenom gradu Arlesu. Njemu je tada bilo 35 godina, a umro je samo dvije godine kasnije.

NAJNOVIJE