NAJSTARIJI MUŠKARAC NA SVIJETU Ima 113 godina i moli dvaput dnevno krunicu

Njegovo je ime Juan Vicente Pérez Mora. Taj Venezuelanac osvjedočeni je vjernik koji moli krunicu dva puta dnevno. Upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji čovjek na svijetu, piše Nedjelja.ba

Gosp. Mora rođen je 27. svibnja 1909. i ove je godine napunio 113 ljeta. U tekstu objavljenom 17. svibnja na web stranici Guinnessove knjige rekorda, Juan je rekao kako je njegova tajna dugog života „naporan rad, odmor za blagdane, rano spavanje, svaki dan popiti čašicu aguardientea (žestoko piće od šećerne trske) te voljeti Boga i uvijek ga nosi u svom srcu“.

Rekao je kako su mu obitelj i prijatelji najveći životni suputnici i da je najveća stvar koju je naučio u životu „ljubav prema Bogu, ljubav prema obitelji i da moramo rano ustati na posao“.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, gosp. Mora je 4. veljače 2022. službeno potvrđen kao najstariji živući čovjek na svijetu. Juan Vicente Pérez je deveto od desetero djece koje su rodili Eutiquio del Rosario Pérez Mora i Edelmira Mora.

Godine 1914. preselili su se u Los Pajuiles, selo u San José de Bolivar. Kada mu je bilo 5 godina, počeo je s ocem, braćom i sestrama raditi u poljoprivredi, točnije berbi kave i šećerne trske.

S 10 je krenuo u školu, ali ju je mogao pohađati samo pet mjeseci jer mu se učiteljica jako razboljela. Međutim, uspio je naučiti čitati i pisati zahvaljujući knjizi koju mu je ona dala prije nego što joj je zdravlje narušeno.

Dio radnoga vijeka, od 1948. do 1958. Mora je proveo kao šerif u Caricueni.

Bio je 60 godina u braku s Ediofinom del Rosario Garcíom koja je preminula 1997. Imali su šest sinova i pet kćeri. Njegova je obitelj sada narasla na 41 unuka, 18 praunučadi i 12 pra-praunučadi.

U cijeloj je obitelji poznat po svojoj vjeri. Nastoji izgraditi čvrst odnos s Bogom, svojom rodbinom, a krunicu moli dva puta dnevno.

„Moj ujak Vicente odražava puno mira, spokoja i zrači s puno radosti”, rekao je njegov nećak Freddy Abreu za ACI Prensa, prenosi CNA. „On je osoba koja ima puno toga za dati. Uživa u jednostavnim stvarima u životu i jako je zahvalan Bogu.“

Spomenimo da je najstarija osoba na svijetu i najstarija žena na svijetu: francuska redovnica s. Andre Randon koja je rođena 11. veljače 1904. i sada ima 118 godina. Postala je najstarijom osobom na svijetu ove godine kada je Kane Tanaka, rođena 2. siječnja 1903., preminula 19. travnja 2022.

NAJNOVIJE