NAKON 20 GODINA IZA REŠETAKA Majka optužena za smrt svoje četvero djece dočekala pravdu

Australska majka koja je provela dva desetljeća u zatvoru nakon što je pogrešno osuđena za ubojstvo svoje četvero djece formalno je oslobođena krivnje, a njeni odvjetnici traže zakonske reforme i “značajnu” odštetu.

Kathleen Folbigg je pomilovana i puštena u lipnju prema preporuci umirovljenog suca Toma Bathursta, koji je ponovno pregledao sve dokaze iznesene na njenom suđenju 2003. godine i pronašao “razumnu sumnju” u njenu krivnju.

No, kako bi se njeno ime očistilo, bilo je potrebno formalno odlučivanje suda te je u četvrtak panel sudaca odlučio da se ona oslobodi svih optužbi, zaključujući jednu od najistaknutijih pogrešaka pravosuđa u zemlji.

Izvan suda, emocionalna Folbigg zahvalila je podršci koja je neumorno radila kako bi uvjerila vladu Novog Južnog Walesa i pravosudni sustav da nove znanstvene činjenice zaslužuju pažljiviji pregled njenih optužbi. “Vrijeme koje je ovo trajalo i današnji rezultat mnogo je koštao mnoge ljude“, rekla je Folbigg dok je stajala uz svoje odvjetnike i najbliže prijatelje. “Nadam se i molim da ću jednog dana moći stajati ovdje s očišćenim imenom.”

Folbigg je zatvorsku kaznu započela 2003. godine zbog tri ubojstva i jednog ubojstva iz nehaja nakon smrti svoje četvero djece tijekom desetljeća od 1989, piše CNN.

Nije pružen fizički dokaz da ih je ubila, ali porota je bila uvjerena da je vjerojatnost da su sva četvero umrla od prirodnih uzroka tako mala da mora biti riječ o ubojstvu. Određeni dijelovi njenog dnevnika također su tumačeni kao priznanje krivnje.

Čak i 2019., istraga njenih osuda utvrdila je da “razumne sumnje” nije bilo. Međutim, druga istraga započela je 2022. nakon što su znanstvenici otkrili prethodno nepoznat mutirani gen u njenim kćerima koji bi mogao biti fatalan.

Dokazi su pružili genetsko objašnjenje smrti djece, što je stvorilo “razumnu sumnju” u vezi s njenim osudama i dovoljno uvjerilo suca da preporuči njeno pomilovanje.

Folbiggino prvo dijete Caleb umrlo je 1989., zatim Patrick 1991., Sarah 1993. i naposljetku Laura 1999. Prva tri smrtna slučaja prvotno su pripisana sindromu iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS), terminu koji se koristi kada djeca mlađa od godinu dana umru bez očiglednog razloga.

S 18 mjeseci, Laura je bila najdugovječnije živo dijete Folbigg, a policija je počela istraživati nakon što je forenzički patolog označio uzrok njene smrti kao “nepoznat”. Ona je optužena i osuđena, a naslovi novina proglasili su je “najgorim serijskim ubojicom” Australije.

Desetljećima je Folbigg propatila u zatvoru unatoč oslobađajućim presudama u sličnim slučajevima u Velikoj Britaniji koji su se također oslanjali na “Meadowov zakon”, lažnu maksimu koju je podržao diskreditirani britanski pedijatar Roy Meadow, prema kojoj je jedna iznenadna smrt djeteta u obitelji tragedija, dvije su sumnjive, a tri ubojstvo.

U četvrtak je glavni sudac Andrew Bell rekao da se suci suda žalbe slažu s Bathurstovim nalazima da “značajno i obimno tijelo novih znanstvenih dokaza” nadmašuje dokaze iznesene na njenom suđenju. Također su zaključili da njeni dnevnici, kada se promatraju u potpunom kontekstu podržanom novim stručnim psihološkim i psihijatrijskim dokazima, nisu “pouzdani dokazi priznanja krivnje”.

Izvan suda, odvjetnica Folbigg, Rhanee Rego, rekla je da će pravni tim sada tražiti odštetu, koja će, kako je predvidjela, biti “značajna”. “Nisam spremna staviti cifru na to, ali bit će veća od bilo koje značajne isplate koja je ranije izvršena”, rekla je.

Važnije od toga, potiču sve države Australije na stvaranje neovisnog tijela za pregled, poput Komisije za pregled kaznenih slučajeva, kako bi se spriječile buduće nepravde.

“Inocentna žena koja pati može i treba biti prepoznata i postati glavni pokretač poboljšanja našeg pravnog sustava”, rekla je Rego.

Anna-Maria Rabia, izvršna direktorica Australijske akademije znanosti, odjeknula je pozive za neovisnom komisijom za pregled u svim jurisdikcijama zemlje.

“Vrijeme je da Australija pregleda svoj pravni sustav kako bi osigurala da bude više informiran znanstveno, pogotovo s obzirom na ubrzan tempo znanstvenih otkrića i tehnoloških napredaka.”

NAJNOVIJE