Nakon optužbi za prevaru, Vučić objavio kada će se održati ponovljeni izbori u Beogradu

AutorBeta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će beogradski izbori biti raspisani za 2. lipnja. On je, poslije razgovora s predstavnicima vladajuće koalicije, kazao u obraćanju javnosti i da će ti izbori biti raspisani 3. travnja.

Dodao je da će svi ostali lokalni izbori, u 87 lokalnih samouprava biti organizirani u zakonskom roku.

Vučić je rekao da nije bilo pritisaka da izbori budu odloženi, ali da je on htio da postupi kao predsjednik svih građana, a ne samo kao član Srpske napredne stranke.

Ima, kaže, želju da se umire strasti, iako razloge da 28. travnja nije dobar datum zbog praznika, smatra besmislenim i glupim, ali da je važno je izbori budu takvi da svi priznaju rezultat.

“Pozivam MUP da restriktivno tumači zakon o promjeni prebivališta sve do datuma zaključivanja biračkog spiska za izbore u Beogradu. Ovo je moj pokušaj, mada je možda greška, Ana Brnabić je rekla da bacam bisere pred svinje, ali ja mislim da treba da imamo punu stabilnost”, rekao je Vučić.

On je pozvao da se poštuju preporuke ODIHR-a, naročito o edukaciji birača i gužvama na biračkim mjestima.

Vučić je najavio da će nova vlada biti izabrana do 1. travnja.

Srpska napredna stranka (SNS) predsjednika Vučića proglasila je pobjedu na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji u prosincu 2023. No oporba i međunarodni promatrači osudili su izbore obilježene prijevarama, uključujući “kupnju glasova” i “viškove glasačkih listića”, osobito u Beogradu.

AutorBeta

NAJNOVIJE