NAKON TREZORA Izetbegović sišao u rudnik

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović posjetio je danas jamu Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja “Kakanj”, nakon čega je održao sastanak sa predsjednikom Sindikata radnika rudnika FBiH Sinanom Husićem i direktorom Rudnika Seadom Imamovićem.

Izetbegović je medijima nakon sastanka kazao da rudari imaju ogromne zasluge za bh. društvo i razvoj BiH te da su se na njihovom teškom radu podigli mnogi gradovi. U trenutku kada energenti naglo poskupljuju i kada se može ostati bez nekih energenata, Izetbegović tvrdi da se BiH ponovo mora osloniti na ugalj i rad rudara.

“Rudari drže energetsku, ali i socijalnu stabilnost, jer je električna energija za kućanstvo daleko ispod realne cijene, što omogućava socijalnu stabilnost i mir u BiH”, pojasnio je Izetbegović.

Istaknuo je da je uspješno riješen pregovarački proces rudarskog sindikata i Elektroprivrede te da su rudari i njihovi predstavnici prepoznali njegovu ulogu u tome.

“Počašćen sam time i danas su mi dodijelili zahvalnicu. Drago mi je da su prepoznali naš odnos prema njihovom teškom poslu i uvjerit će se da ću ja, stranka koju predvodim, kao i garnitura ljudi u vlasti iz te stranke imati itekako sluha za rudare u vremenima koja su pred nama, a ovo je tek početak”, naglasio je Izetbegović.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić kazao je da su imali situaciju u kojoj je pregovarački proces u vezi s potpisivanjem Kolektivnog ugovora bio stopiran, što bi proizvelo niz neželjenih događanja i što bi dovelo do toga da bi rudnici u Federaciji BiH od 23. svibnja bili u generalnom štrajku.

Dodao je da su održali otvoren i konstruktivan sastanak s Izetbegovićem o problematici s kojom su se suočavali te da su na tom sastanku usuglasili rješenje.

“Pristup Izetbegovića na tom sastanku je bio ozbiljan i odgovoran. Uvjerilo nas je to u par narednih dana kada je osobno sudjelovao u kreiranju prihvatljivog rješenja za rudare, zajedno sa predstavnicima Sindikata, Vlade FBiH i svim akterima tog pregovaračkog procesa”, kazao je Izetbegović.

Husić je istaknuo i da ga raduje činjenica da je Izetbegović danas bio u prilici da vidi odakle počinje proizvodnja električne energije, u kakvim uvjetima se kopa i kako se dolazi do konačnog proizvoda koji je prijeka potreba gospodarstva.

“Naše kapije rudnika u FBiH su otvorene za sve dobronamjerne koji na bilo koji način žele pružiti podršku rudarima koji rade jako teške, ozbiljne i odgovorne poslove”, zaključio je Husić.

NAJNOVIJE