NAPADNUTI AMERIČKI BRODOVI Pentagon potvrdio napad na razarače u Crvenom moru


Američki ratni brod i više komercijalnih brodova napadnuti su u nedjelju u Crvenom moru, izvijestio je Pentagon. Huti pobunjenici iz Jemena kasnije su tvrdili da su izveli napade na dva broda koje su opisali kao povezane s Izraelom, ali nisu priznali da su ciljali američki ratni brod, javlja AP.

Napad potencijalno označava veliku eskalaciju u seriji pomorskih napada na Bliskom istoku povezanih s ratom između Izraela i Hamasa.

“Svjesni smo izvješća o napadima na USS Carney i komercijalne brodove u Crvenom moru i pružit ćemo informacije kako budu dostupne”, izjavio je Pentagon za Associated Press.

Carney je razarač klase Arleigh Burke. Ostalo je nejasno kakvu štetu, ako je uopće bilo, brodovi su pretrpjeli u napadima.

Britanska vojska ranije je izjavila da je došlo do sumnjivog napada bespilotnom letjelicom i eksplozija u Crvenom moru, bez dodatnih pojašnjenja.

Pentagon nije identificirao odakle misli da je vatra došla. Međutim, glasnogovornik Huti vojske, brigadir general Yahya Saree, tvrdi da su izveli napade, pri čemu je prvi brod pogodila raketa, a drugi dron, dok se nalazio u tjesnacu Bab el-Mandeb koji povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom.

Saree nije spomenuo sudjelovanje američkog ratnog broda u napadu.

“Jemenske oružane snage nastavljaju sprječavati izraelske brodove da plove Crvenim morem (i Adenskim zaljevom) dok izraelska agresija naše postojane braće u Pojasu Gaze ne prestane”, rekao je Saree.

“Jemenske oružane snage ponovno upozoravaju sve izraelske brodove ili one povezane s Izraelcima da će postati legitimna meta ako prekrše ono što je navedeno u ovoj izjavi.”

NAJNOVIJE