NAPRAVLJENA ŠTETA OPĆINI Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić optužen za visoku korupciju

Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv Smiljana Vidića (1963.), iz Čapljine i Darke Šimovića (1972.), iz Čapljine, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji, Smiljan Vidić počinio produljeno kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 3. u vezi sa st.1. KZ F BiH, a Darko Šimović počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 3. u vezi sa st.1 KZ F BiH, a koju je Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

“Naime, optužnicom se Smiljan Vidić, kao načelnik općine Čapljina i Darko Šimović, kao državni službenik – pomoćnik rukovoditelja organa državne službe u Službi geodetskih i imovinsko-pravnih poslova općine Čapljina, sumnjiče da su u vremenskom razdoblju od ožujka 2011. godine do siječnja 2015. godine na području općine Čapljina, u svojstvu službenih osoba u F BiH, zajednički i dogovorno, iskoristili svoj službeni položaj i ovlasti, prekoračivši granice svoje službene ovlasti i ne obavivši svoje službene dužnosti koje im njihova funkcija daje u pogledu upravljanja općinskim i državnim građevinskim zemljištem na području općine Čapljina i to ne u cilju u kojem su im takva ovlaštenja data, nego s ciljem da drugom pribave protupravnu imovinsku korist, odnosno pričine imovinsku štetu općini Čapljina, posljedicom kojih propusta Smiljana Vidića i Darke Šimovića, neregistrirana pravna osoba „Neretva energija“ d.o.o. Čapljina je dobila na korištenje zemljište površine 143.159 m² u općini Čapljina, a potom dana 29.01.2015. godine, postala i vlasnikom dodijeljenog zemljišta, prema Rješenju Općinskog suda u Čapljini, na koji način su osumnjičeni pravnoj osobi „Neretva energija“ d.o.o. Čapljina pribavili protupravnu imovinsku korist u vidu stjecanja prava vlasništva nad zemljištem, iako nisu imali pravo na to, za koje je vještačenjem utvrđeno da je u 2015. godini vrijedilo 1.002.113,00 KM, a pravna osoba „Neretva energija“ je isto dodjelom platila 143.159,00 KM, na koji način je pravnoj osobi „Neretva energija“ d.o.o. Čapljina pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 858.954,00 KM, a općini Čapljina pričinjena šteta u vidu gubitka prava vlasništva nad navedenim zemljištem u visini 1.002.113,00 KM, procijenjene vrijednosti u 2015. godini”,  navodi se iz Županijskog tužiteljstva.

Također, Tužiteljstvo je u optužnici, sukladno Zakonu, predložilo Sudu da se osumnjičenima izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti i dužnosti jer postoji opasnost da bi takvo obavljanje moglo poticajno djelovati da počine novo kazneno djelo vezano uz obavljanje zvanja, djelatnosti ili dužnosti.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati ispitivanjem određenog broja svjedoka i vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

NAJNOVIJE