NARANČASTO UPOZORENJE Do 120 litara kiše u Hercegovini

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za regiju Mostar, regiju Sarajevo, regiju Foča, regiju Tuzla, regiju Trebinje regija zbog velike količine padavina koje se očekuju tijekom dana. U Bosni se već bilježe poplave, s kojima se suočavaju brojna naselja u Bihaću.

Prognozirana kolilčina padavina većinom između 30-60 litara po metru četvornom, lokalno do 80 litara. Najviše padavina se očekuje na sjeverom dijelu Hercegovine od 80 do 120 litara po metru četvornom.

Obilne padavine u posljednja dva dana prouzrokovale su probleme sa poplavama u skoro svim općinama i gradovima Unsko-sanske županije, a naročito u gradu Bihaću. Do plavljenja je došlo u bihaćkim naseljima Orašac, Gata, Turija, Čavkići, Ribić, Ripač, Mali Lug, Zlopoljac.

Najkritičnija situacija u poslijepodnevnim satima bila je u naselju Orašac, što je potvrdio i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ramiz Zulić.

“Mještani se uz pomoć pripadnika Službe civilne zaštite Grada Bihaća od jutra bore s vodenom bujicom. Voda je nažalost već prodrla u nekoliko stambenih objekata. Svi smo na nogama i improviziranim nasipima pokušavamo zaštiti druge ugrožene objekte”, kazao je Zulić, prenosi Fena.

U Meteo stanici Grada Bihaća u posljednja 24 sata evidentirano je 97 litara po metru kvadratnom padavina. Aktivirana su i klizišta, dok je ogroman porast vodostaja rijeke Une zaprijetio i privremenom prekidu prometa na putnom pravcu Bosanska Otoka-Bužim.

NAJNOVIJE