Nećete vjerovati tko bi mogao biti najbogatiji čovjek u BiH. Zapravo hoćete!

Ekonomska stručnjakinja Svetlana Cenić u sinoćnjem izdanju Pressinga na N1 sumirala je 2022. godinu, ali se između ostalog, dotaknula i bogatstva Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske rekavši da su mu stranci bogatstvo procijenili na nevjerovatnih 3,5 milijarde KM.

Pitajući je da napravi listu najuspješnijih ljudi u Bosni i Hercegovini, Cenić je konstatirala da je to Dodik, ukoliko se kao mjerilo u obzir uzima novac.

“Dodik je, mislim, najbogatiji čovjek u BiH. Stranci su mu procjenjivali bogatstvo nisam ja. Nemam te obavještajne podatke, niti svoje ‘pipke’ svugdje. Oni su mu procjenjivali bogatstvo i cifra je tolika da su mi oči ispale. Njegovo bogatstvo mu je, mislim, procijenjeno na 3,5 milijarde KM. Tako kažu oni, ne ja. Ja se ograđujem, nisam mu ja brojala. To pitajte ova zapadna veleposlanstva”, navela je Cenić.

Dalje je naglasila da ipak ne zna na kome se taj toliki novac vodi.

“To znaju oni koji mu prate trag, ali čim ste na onoj zanimljivoj OFAC-ovoj listi, onda vam prate i tragove, zna se kada ste i karticu provukli, a ne nešto drugo. Oni su ga procijenili, ja nisam išla po njegovim vilama, a kažu da ima vilu po Budimpešti, da je susjed nekom Makedoncu, oni kažu, ja samo slušam”, dodala je.

Spomenula je da mu je toliko bogatstvo jednom prilikom procijenjeno i u Beogradu.

“Kada su bile nekakve priče o računima i sl., i kada su neki trebali završiti na toj crnoj listi, pa da se to ne bi desilo, onda su oni pričali više BIA je to provjeravala i onda su mu i oni procijenili to bogatstvo na otprilike tu cifru. Ja se ograđujem, oni su to procjenjivali vjerovatno na temelju svih tih njegovih nekretnina”, zaključila je Cenić.

Podsjetimo, OFAC lista podrazumijeva ljude koji se nalaze na crnoj listi Ministarstva financija SAD-a, a na kojoj je Dodik. SAD su mu izrekle sankcije 2017. godine zbog opstrukcije Daytonskog mirovnog sporazuma. Dodiku je tada blokirana sva imovina na području SAD, dok su američkim državljanima zabranjeni transakcije i poslovanje sa njim.

NAJNOVIJE