NEOBIČNO SUĐENJE Zaklao je suprugu, a ona mu je prije toga šapnula “Neću raditi buku”

Graham Mansfield (73) u četvrtak je izašao sa suda nakon što je osuđen za ubojstvo svoje 71-godišnje supruge Dyanne.

Prerezao joj je vrat u ožujku prošle godine, a zatim se neuspješno pokušao ubiti. U intervjuu u svom domu u Haleu, u širem Manchesteru, Mansfield je rekao da je njegova supruga obaviještena da ima četvrti stadij raka pluća u listopadu 2020., samo nekoliko tjedana nakon što su proslavili 40. godišnjicu braka, piše Daily Mail.

Kad su se vratili kući iz bolnice, Mansfield je rekao da je prvo podignut dogovor o samoubojstvu. Gospođa Mansfield pitala je svog muža bi li je bio spreman ubiti ako stvari postanu “previše loše”.

Dana 22. ožujka odvezli su se u Buxton i Macclesfield kako bi pronašli ‘tiho’ i ‘prikladno’ mjesto za provedbu pakta, ali su umjesto toga sljedeći dan odlučili koristiti svoj vrt. Njihovu posljednju zajedničku noć proveli su ‘plačući i govoreći jedno drugom koliko se vole’. Sljedećeg dana oko 17 sati gospođa Mansfield popila je čašu crnog vina, dok je gospodin Mansfield popio limenku piva, viskija i limunade. Bilo je hladno pa su obukli svoje kapute i, nakon što je gospodin Mansfield zaključao kuću na Canterbury Roadu, sišli u dno vrta gdje su dvije stolice bile postavljene jedna do druge.

Pitao ju je ‘Jesi li spremna?’, na što mu je supruga odgovorila ‘Da, neću raditi buku’. Zatim je otišao iza stolice na kojoj je sjedila i prerezao joj vrat Stanleyjevim nožem.

Sjedeći s pogledom na isti vrt, g. Mansfield briznuo je u plač dok se prisjećao tog užasnog trenutka. Rekao je: ‘Išlo je protiv svakog djelića mog tijela. Otrčao sam do prednjeg dijela stolice. Rekao sam “Što sam učinio?” Sjeo sam pored nje, zagrlio je i rekao da je volim.’

Gospodin Mansfield tada si je pokušao oduzeti život, ali se onesvijestio prije nego što se sljedećeg jutra probudio u kuhinji.

Ujutro 24. ožujka prošle godine pronađen je kako leži u lokvi krvi.

Policija i hitna pomoć došli su nakon što je Mansfield nazvao 999 i rekao operateru da je ubio svoju suprugu s kojom je bio 40 godina u 21 sat prethodnog dana prije nego što se pokušao ubiti.

Mansfield je uhićen na mjestu događaja pod sumnjom za ubojstvo, a kasnije je podvrgnut operaciji rana na vratu i oba zapešća.

Gospođa Mansfield, umirovljena službenica za uvoz/izvoz, pronađena je skljokana na stolici u dnu njihovog vrta. U blizini je ostavljena poruka upućena policiji: ‘Odlučili smo si oduzeti život.’

Gospodin Mansfield je na kraju optužen za ubojstvo, što je on negirao. Na Krunskom sudu u Manchesteru sudac, g. Justice Goose, rekao je porotnicima da bi g. Mansfield bio osuđen za ubojstvo, morali biti sigurni da je upotrijebio nezakonito nasilje koje je uzrokovalo smrt njegove supruge i da ju je namjeravao ubiti.

Ali slučaj bi se mogao svesti na ubojstvo iz nehata ako vjeruju da je ‘vjerojatnije nego ne’ da je pakt o samoubojstvu bio zajednički dogovor između para, na koji je gospođa Mansfield dobrovoljno pristala i da je njezin suprug stvarno pokušao sam sebi uzeti život.

Porotnicima je trebalo 90 minuta da donesu jednoglasnu presudu nakon četverodnevnog suđenja. Sudac ga je osudio na dvije godine uvjetne zatvorske kazne nakon što je rekao da je ‘potpuno zadovoljan’ da je gospodin Mansfield postupio iz ‘ljubavi’ i ‘suosjećanja’ prema svojoj supruzi.

Mansfield, koji priznaje da je osjetio “ushićenje” kada je presuda izrečena, ne vjeruje da je slučaj uopće trebao doći do suda.

Pozvao je da se eutanazija legalizira u Ujedinjenom Kraljevstvu.

NAJNOVIJE