NEPAL Policija uhitila 10 osoba zbog novačenja u rusku vojsku

Policija u Nepalu uhitila je 10 osoba zbog sumnje da su nezaposlenim mladićima uzimali velike količine novca za putne vize, da bi ih zatim ilegalno regrutirali u rusku vojsku, rekao je u srijedu visoki policijski dužnosnik.

Nepal je ovog tjedna zatražio od Moskve da prestane s regrutacijom njihovih državljana u rusku vojsku te da prethodno regrutirane Nepalce vrati u spomenutu himalajsku državu, nakon što je ubijeno šest Nepalaca koji su služili u ruskoj vojsci.   

Šef policije u glavnom gradu Katmanduu Bhupendra Khatri kazao je da se u pritvoru nalaze 10 osumnjičenika koji su uglavnom nezaposlenim mladim osobama naplaćivale 9 tisuća američkih dolara te ih potom, preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, poslali u Rusiju s “turističkom vizom”, no tamo ih je čekalo novačenje u vojsku. 

“Radi se o krijumčarenju ljudima i organiziranom kriminalu. O ovom slučaju razgovaramo s državnim odvjetnicima te ćemo ih uskoro izvesti pred sud”, izjavio je Khatri.

Nepal, država između Kine i Indije, također je uputio zahtjev Rusiji, koja je od veljače prošle godine u ratu s Ukrajinom, da osigura odštetu članovima obitelji Nepalaca ubijenih u ruskoj uniformi, piše Hina.

Nepalski vojnici, poznati pod nazivom Gurke, služili su u britanskoj i indijskoj vojsci nakon nezavisnosti Indije 1947.godine, prema sporazumu između triju zemlja, gdje su se istaknuli svojom hrabrošću i borilačkim vještinama. S druge strane, Nepal nema nikakav sličan sporazum sklopljen s Rusijom. 

Milijuni Nepalaca rade u Južnoj Koreji, Maleziji i na Bliskom istoku, većina njih kao radnici u industriji i na gradilištima.

NAJNOVIJE