NERMIN NIKŠIĆ Evo nek SDA napravi vlast. Nitko neće s njima

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić govorio je za BH Radio o formiranju vlasti na državnoj razini. Poručio je kako je cilj imati Vijeće ministara do 31. prosinca.

U razgovoru za BH Radio, Nikšić je rekao kako je uvjeren da će novo Vijeće ministara raditi mnogo bolji posao nego aktualno.

“Naš je plan da do Nove godine formiramo Vijeće ministara. Hoćemo li uspjeti u tome malo ovisi i od nekih stvari koje izlaze iz domena dogovora političkih stranaka. To je pitanje provjere kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, za ministre koji moraju proći neke sigurnosne provjere kako bi uopće mogli biti kandidati. Sad, ovisi koliko će te provjere trajati. Naša je želja da to napravimo do Nove godine i da krenemo u realizaciju ovih obaveza koje Bosna i Hercegovina ima. Prije smo imali obaveze da bi dobili kandidatski status, sad imamo obaveze da taj kandidatski status pretvorimo u perspektivi u članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji”, rekao je Nikšić.

Također, rekao je kako je ponosan što Osmorka, HDZ i SNSD imaju sporazum na kojem je bazirano djelovanje na državnoj razini.

Činjenica da imamo sporazum je nešto čime se ja ponosim i stvarno smatram da je veliki uspjeh u ovom trenutku kad je u pitanju Bosna i Hercegovina jer smo svjedoci da su sve prethodne vlasti formirane na osnovu čiste matematike, podjele resora. Naravno da smo sada izloženi i nizu kritika”, naglasio je.

Naglasio je i kako nije bilo nikakvih ucjena tokom pregovora s HDZ-om i SNSD-om.

“Zamislite tko nas optužuje za to! Oni koji nisu imali nikakav sporazum i koji sad, kad se pokazalo da se može potpisati sporazum i da postoji nekakav sporazum, kažu da su oni imali dogovore, koji su bili puno bolji od tog sporazuma, ali ti dogovori nisu nikad ugledali svjetlo dana niti su se realizirali. Upravo zbog zadržavanja digniteta potpisnika sporazuma – da sad ne pravim od nas u ‘Osmorki’ nekakve heroje, kako mi to ne damo i nismo dali, moram reći da zaista niko od naših partnera s kojima smo potpisali sporazum nije potezao bilo kakve ucjene, nije tražio nikakve koncesije, nisu ništa uvjetovali bilo čime. Naravno da smo o svakom pitanju razgovarali i ja ne vidim nikakvog razloga da mi u Bosni i Hercegovini budemo jedni drugima neprijatelji, da zato što neki projekt dolazi iz Republike Srpske i što ga predlaže Republika Srpska mi budemo apriori protiv, umjesto da probamo izvući što je moguće veće benefite za sve građane u Bosni i Hercegovini”, ističe Nikšić.

Između ostalog, predsjednik SDP-a je rekao kako entiteti FBiH i RS mogu biti suinvestitori u određenim energetskim projektima kao što je i Buk Bijela.

U razgovoru, Nikšić se osvrnuo i na odnos SDA prema sadašnjem sporazumu Osmorke, HDZ-a i SNSD-a, ali na eventualnu mogućnost blokada.

“Godine 2014. SDP je mogao blokirati formiranje vlasti na federalnoj razini kad su vlast formirali SDA, DF i HDZ BiH. Mi smo imali većinu u Klubu delegata iz reda srpskog naroda i nitko nije mogao bez SDP-a da formira tu vlast. Mi smo potpisali kandidature, vrlo jasno rekli da od te vlasti građani neće imati nikakve koristi ali da je to volja birača koji su izabrali takvu vlast. Imali smo tu vlast četiri godine, pa onda još četiri godine tehničkog mandata, pa još im se osladilo, oni bi htjeli još četiri godine u tehničkom mandatu. Da ne bi dolazilo do blokade, evo sad ću ja zamijeniti tezu: Evo, mi nećemo blokirati, neka SDA formira vlast. Kako će formirati vlast? Nemaju većinu ni u Zastupničkom domu, nemaju većinu ni u Domu naroda. S kim će formirati vlast kad niko neće s njima?”, rekao je Nikšić.

NAJNOVIJE