NEVIDLJIVA DIPLOMA “Znam šta treba imati student kad prelazi iz jedne u drugu državu. Ona nema ništa, sve je bio šverc”

Senat Univerziteta Sarajevo opet nema odgovor na otvorena pitanja u vezi sa postdiplomskim studijem direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Dokumentacije i dalje nema, kao ni njezinog očitovanja. Formirano je novo Povjerenstvo, javlja N1. Zašto ta trakavica traje tako dugo i koliko još povjerenstava treba formirati da bi se utvrdile činjenice, odgovara Rifat Škrijelj, rektor sarajevskog Univerziteta.

Je li Senat UNSA izgubio svoju svrhu ako ne može utvrditi jednu prostu činjenicu?

Aposlutno ne. To je stvar slobodnijeg gledanja na taj proces. Senat je najviše tijelo UNSA i sve odluke moraju biti propraćene maksimalnom odgovornošću. Mogli smo donijeti grešku i da nam taj proces padne na sudu, te na taj način ojačamo vinovnicu procesa, profesoricu Izetbegović ili da je ne sankcioniramo pa da podbacimo.

Zašto prethodno povjerenstvo nije uspjelo dobiti očitovanje Izetbegović?

To je prvo povjerestvo koje je sastavljena od njenih podređenih i oni imaju patološki strah da je pitaju. To je njezino povjerenstvo. Oni se nisu udostojili dostaviti mišljenje prof. Izetbegović, a to im je bio zadatak. Nisu dostavili ni dokaz jesu li i tražili njeno mišljenje. Boje se. Jučer je iz tog povjerenstva na sjednici bila prof. Erna Suljić i umjesto da govori što se nije izjasnila Izetbegović, ona je pričala o diplomi Elmedina Konakovića.

Bili ste član SDA. Izašli ste iz stranke prije tri godine. Je li ovo vaša osveta?

Ja sam nekada bio član SDA i bio sam član predsjedništva te stranke. Izašao sam 2020. jer je SDA pokušala uništiti Univerzitet u Sarajevu, za četiri godine na Medicinskom fakultetu promijenjeno je pet dekana jer su trebali čuvari dosjea Sebije Izetbegović. Danas kad se raspravljalo o njenoj diplomi ona stalno to vuče na teren politike. Zbog čega bih se ja svetio? Ja prof. Izetbegović javno pozivam već dvije godine da objavi diplome po kojima je napredovala, prije svega diplomu magistra. Njena diploma ne može biti ista kao kod Konakovića, njegovu diplomu može svako dobiti na uvid. Konaković je ovih dana provjeravan u SIPA-i zbog pozicije ministra vanjskih poslova. Zar vi mislite da oni nemaju točne informacije o ljudima koji trebaju preuzeti državničke funkcije? Jednako sam tretirao diplome Sebije Izetbegović i Elvedina Konaković, ali kod njega nema ništa sporno, a kod nje je sve.

Niste pod utjecajem Konakovića?

Nikakvim, niti pod uticajem političke stranke.

Formirano je novo povjerenstvo?

Kad smo tražili da prvo povjerenstvo formira Medicinski fakultet, trebalo je uzeti te dosije, prof. Izetbegović treba na tom fakultetu imati četiri dosijea. Jedan je kad je studirala na Medicini, drugi – kad je bila postdiplomac, kojeg nema, “neko ga ukrao”, kaže. Treći kad se zaposlila na tom fakultetu i četvrti – akademski dosije. Na četiri mjesta morala je biti njena diploma magistra znanosti. Problem je što prof. Izetbegović prema nalazu inspekcije nikada nije podigla diplomu magistra. Mi jučer nismo donijeli odluku na Senatu da poništimo diplomu koja ne postoji. Ne mogu iz svih dosijea nestati njeni dokumenti. Kad sam iz Zagreba tražio da se potvrdi vjerodostojnost njenog indeksa dobio sam odgovor da ne mogu potvrditi. Ja već 36. generaciji predajem na Univerzitetu i znam šta treba imati student kad prelazi iz jedne u drugu državu. Ona nema ništa, sve je bio šverc.

Ovo će sad biti zadnje povjerenstvo koju ćemo imenovati. Imati će apsolutnu podršku Senata da se ovo raščisti do kraja.

NAJNOVIJE