NEVJEROVATNO OTKRIĆE Nađena lubanja morskog čudovišta

Izuzetno dobro očuvana lubanja gigantskog pliozaura, prethistorijskog morskog čudovišta, otkrivena je na plaži u okrugu Dorset na jugu Engleske, i mogla bi otkriti tajne o ovim impozantnim stvorenjima.

Pliozauri su dominirali oceanima u vrijeme kada su dinosauri lutali kopnom. Pronađeni fosil star je oko 150 milijuna godina, gotovo 3 milijuna godina mlađi od bilo kojeg drugog nalaza pliozaura. Istraživači analiziraju uzorak kako bi utvrdili da li bi mogao pripadati vrsti koja je do sada bila nepoznata znanosti, prenosi CNN.

Prvi put uočen u proljeće 2022. godine, fosil, zajedno s njegovim složenim iskopavanjem i tekućom znanstvenom istragom, sada je detaljno prikazan u nadolazećem BBC-jevom dokumentarcu “Attenborough i morsko čudovište iz jure”, kojeg predstavlja legendarni prirodoslovac Sir David Attenborough, koji će se emitirati 14. veljače na PBS-u.

Zbog ogromne veličine ovog mesožderskog morskog reptila, lubanja, iskopana s litice duž Dorsetove “Jurske obale”, dugačka je gotovo 2 metra (6,6 stopa). U fosiliziranom obliku, uzorak teži preko pola metričke tone. Vrste pliozaura mogle su narasti do 15 metara (50 stopa) u dužinu, prema Enciklopediji Britannica.

Slika prikazuje: Pliosaur (divovsko morsko čudovište) kako napada ihtiozaura u oceanu, s otvorenim čeljustima, uz prisustvo malih riba koje plivaju u blizini.

Ova ilustracija prikazuje pliozaura (lijevo) s otvorenim čeljustima, koji je spreman napasti ihtiozaura u oceanu. BBC Studios Fosil je bio duboko zakopan u litici, oko 11 metara (36 stopa) iznad tla i 15 metara (49 stopa) niz liticu, rekao je lokalni paleontolog Steve Etches, koji je pomogao u njegovom otkrivanju, CNN-u u video pozivu.

Izvlačenje fosila bio je opasan zadatak, pun izazova jer se ekipa trkala s vremenom tijekom razdoblja dobrog vremena prije nego što su ljetne oluje zatvorile pristup i erozija odnijela rijedak i značajan fosil.

Etches je prvi saznao za postojanje fosila kada mu je prijatelj Philip Jacobs javio nakon što je naišao na pliozaurinu njušku na plaži. Od samog početka bili su “prilično uzbuđeni, jer su njegove čeljusti zatvorene što ukazuje na to da je fosil kompletan”, rekao je Etches.

Nakon korištenja dronova za mapiranje litice i identificiranje ostatka pliozaurine precizne pozicije, Etches i njegov tim krenuli su u tro tjednu operaciju, čekićajući liticu dok su visjeli u zraku.

“To je čudo što smo ga izvukli”, rekao je.

NAJNOVIJE