NIJE BAUŠTELA I MEDICINSKO OSOBLJE Evo u kojoj branši Nijemci traže 65 tisuća radnika

Njemačke banke suočavaju se s ogromnim izazovima. Najhitniji problem za mnoge financijske institucije nije promjena kamatnih stopa ili nadolazeća recesija već nedostatak osoblja, piše magazin Fenix.

Sven Matthiesen, član uprave za privatne klijente u Frankfurter Sparkasse, kaže: Zaposlenici su sada za nas pitanje broj jedan. Situacija na tržištu rada značajno se pogoršala 2022. Sasvim iskreno bi se moglo reći danas nam se nitko ne javlja zbog posla, nego se mi javljamo kod potencijalnih zaposlenika.

Istraživanje HR Market Research Indexa za Handelsblatt pokazuje koliki je nedostatak osoblja u cijeloj industriji. Njemačke banke su u prvom polugodištu objavile 65.094 slobodnih radnih mjesta. To je 81 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Najveća su uska grla u financijama i računovodstvu te u područjima kontrolinga i osiguranja. Tamo je slobodnih 21.947 radnih mjesta. Slijede distribucija i prodaja (10.974), korporativno upravljanje i upravljanje (7033), IT i telekomunikacije (5732), tajništvo i administracija (5578) te organizacija i upravljanje projektima (5043).

Te brojke dokazuju da bankama ne samo da nedostaju IT stručnjaci i kontroleri koji su posvuda traženi. Savezna udruga Volks- und Raiffeisenbanken napominje kako popunjavanje tradicionalnijih opisa poslova banke često više nije siguran uspjeh.

Sven Matthiesen to potvrđuje.

“Imamo posebno velik nedostatak osoblja u prodaji, za što nije tako mnogo ljudi oduševljeno kao u prošlosti. Nakon nekoliko godina, mnogi su savjetnici prešli u odjele za osoblje ili u odjele za posao s kreditima i mnogi se nikad nisu vratili. Nažalost, ovo je gotovo uvijek jednosmjerna ulica”, rekao je Matthiesen.

Činjenica da je Frankfurter Sparkasse, kao i gotovo sve banke u Njemačkoj, zatvorila podružnice posljednjih godina ne umanjuje Matthiesenovu zabrinutost za osoblje.

NAJNOVIJE