NIŠTA OD UKIDANJA AKCIZA Skupo gorivo ostaje u BiH, a vlast jednoglasno o povećanju vlastitih plaća

Poslanici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u drugom čitanju. No, zakon je usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je Zastupniči dom usvojio ranije, javlja N1.

Poslanici Doma naroda PSBiH usvojili su amandman Dušanke Majkić kojim se ukidanje akciza ograničava na 30 dana. Za je glasalo osam poslanika, protiv sedam, uz entitetsku i opću većinu.

Podsjetimo, Povjerenstvo za financije i proračun PSBiH nije podržalo ovaj amandman. Zastupnik Zastupničkog doma PSBiH Saša Magazinović, predstavljajući prijedlog zakona, pozvao je poslanike da usvoje zakon bez amandmana, do čega nije došlo.

Za izmjene Zakona o akcizama glasovalo je svih 15 poslanika.

Formirano je i povjerenstvo koja će raditi na usuglašavanju tog zakona, a iz Doma naroda predloženi su Amir Fazlić, Lidija Bradara i Dušanka Majkić.

Da bi zakon bio usvojen, odnosno da bi akcize bile ukinute – što su tražile i vlade oba bh. entiteta, potrebno je da bude usvojen u identičnom tekstu. Ukoliko do toga ne dođe, zakon će se smatrati odbijenim.

Poslanici Doma naroda usvojili su i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH jednoglasno.

NAJNOVIJE