Njemačka bruji o Radmanu “To je bio pokušaj poljupca u usta”

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman pokušao je poljubiti svoju njemačku kolegicu Baerbock pred kamerama u pokretu. To mu je donijelo zgražanje u Hrvatskoj, gdje je već ranije bio politički pod pritiskom. No, temom se već dva dana bave i mediji u Njemačkoj, koji navode da je Radman pokušao poljubiti kolegicu ministricu u usta.

Samo brza reakcija Baerbock, koja je na vrijeme okrenula glavu, spriječila je pokušaj približavanja. Snimke 65-godišnjeg hrvatskog ministra, koji je pokušao uzvratiti rukovanje svoje 23 godine mlađe kolegice tijekom “obiteljske fotografije” ministara vanjskih poslova EU poljupcem, izazvale su kod njegovih sunarodnjaka osjećaj sramotnosti, piše Die Presse, a slično navodi i Tagesschau.de.

Die Presse podsjeća da se u domovini ministar sve više nalazi u stisci.

“Već ranije, u najnovijoj anketi Instituta CRO-Demoskop u listopadu, prvi put je ušao u top tri najnepopularnijih političara. Njegova loša popularnost ima veze s njegovom “zaboravnošću” pri otkrivanju svog privatnog bogatstva, na što su u Hrvatskoj svi dužnosnici obvezni. Tako je propustio prijaviti svoje prihode od naslijeđenog udjela u agrarkoncernu Agroproteinka, specijaliziranom za bioplin i preradu životinjskih lešina. Od svog stupanja na dužnost 2019. godine, zaboravni ministar je ipak inkasirao dividende u iznosu od 2,1 milijuna eura”, navodi Die Presse. Pišu i o ministrovu poduzeću. “Budući da je vlada obiteljskom poduzeću zbog povećanog radnog opterećenja tijekom bujanja svinjske kuge u Slavoniji dodijelila dodatne milijunske subvencije, opozicija je nanjušila sukob interesa – i u listopadu podnijela prijedlog glasanja o povjerenju protiv Grlića Radmana”, navodi dalje Die Presse. Bilo poljupca ili ne, Radman se u ‘proslavio’.

NAJNOVIJE