NJEMAČKA Istraživali su piletinu poznatog trgovačkog lanca, zapanjujuće je što su našli

Istraga Zaklade Albert Schweitzer otkrila je višestruko otporne klice u mnogim uzorcima Lidl pilećeg mesa. To može biti vrlo opasno, prenosi Fenix magazin.

Više nije tajna da konvencionalno proizvedeno i vrlo jeftino meso ne mora nužno biti i najbolje kvalitete. Ali ne bi nam trebalo utjecati na zdravlje. No, to se ne može isključiti u slučaju piletine Lidlove vlastite robne marke “Metzgerfrisch”, pokazuje aktualna studija koju je naručila Zaklada Albert Schweitzer.

Pokazalo se da su multirezistentne klice otkrivene u 71 posto uzoraka, a neki komadi mesa sadržavali su čak i opasne patogene. U većini slučajeva (75 posto) rezistentne klice bile su fekalne klice Escherichia coli. To može potaknuti razne bolesti kao što su infekcije mokraćnog sustava ili probavnog trakta, a u najgorem slučaju čak dovesti do trovanja krvi.

Ukupno 51 uzorak pilećeg mesa kupljen u osam nasumično odabranih Lidlovih trgovina širom Njemačke u januaru i februaru 2023. testirao je ovlašteni laboratorij. Svi proizvodi imali su razinu uzgoja 2, “uzgoj u štali’.

Prema Zakladi Albert Schweitzer, visoka razina klica uglavnom je posljedica uvjeta u kojima se pilići tove. Video snimke koje su proteklih mjeseci objavile udruge za zaštitu životinja povezane sa zakladom pokazuju zastrašujuće uvjete u tovilištima.

Visoka uporaba antibiotika također je problematična i dovodi do povećanja otpornosti na antibiotike kod životinja i ljudi. Čak i pridržavanje uobičajenih higijenskih pravila i pravila pripreme ne jamči uvijek da su klice uništene.

Zaklada Albert Schweitzer i 15 drugih organizacija za zaštitu životinja sada od Lidla traže posljedice. Traže da se diskont pridruži Europskoj inicijativi za piliće i da navede svoje standarde dobrobiti životinja za tov pilića. Lidl još nije komentirao slučaj, prenosi Fenix magazin.

NAJNOVIJE