HOROR NA STAMBENOM TRŽIŠTU Dok cijene nekretnina padaju, stanarine bez milosti rastu!

Njemačka udruga stanara upozorila je na mogući drastičan rast najamnina. Prema njihovom mišljenju, uzroci tome su kriza u građevinskom sektoru i nedostatak stotina tisuća stanova. Predsjednik Lukas Siebenkotten izjavio je za “Augsburger Allgemeine” da su najamnine čak u visoko cijenjenim regijama poput Münchena u posljednje dvije godine porasle u prosjeku za 21 posto, dosegnuvši najviše razine dosad.

Svaki treći kućanstvo koje iznajmljuje stan suočen s prekomjernim troškovima stanovanja

Diljem zemlje se od udruga stanara sve češće traži savjet zbog masovnih povećanja najamnina.

Siebenkotten traži da njemačka vlada prioritetno rješava pitanje pristupačnog stambenog prostora. Nužno je i zamrzavanje najamnina u postojećim nekretninama te zabrana najamnina koje automatski prate inflaciju – takozvane indeksne najamnine.

Građevinska kriza dovodi do rasta stanarina

Vodeća udruga njemačke industrije nekretnina ZIA također je pozvala saveznu vladu na akciju. Prema predsjedniku ZIA-e Andreasu Mattneru, do 2027. moglo bi nedostajati čak 830.000 stanova.

“Ovo postaje sve ozbiljniji socijalni problem”, ističe Mattner.

On povećanje najamnina pripisuje visokim troškovima gradnje koji bi se prevalili na teret stanara. Troškovi gradnje u Njemačkoj su zbog državnih propisa najviši su u usporedbi s bilo kojom drugom europskom zemljom.

Budući da su troškovi stanovanja eksplodirali, najamnine će neizbježno morati porasti, rekao je Mattner. “To je temeljni problem koji savezna i državna vlada hitno moraju ispraviti.”

NAJNOVIJE