NOVI DIREKTOR KREĆE OD OSNOVA Bolnica otvara kapije, i dobiva toalet papir i sapun

Novi vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu počinje od samih osnova. Najavljuje da će otvoriti bolnicu za pacijenti i nabaviti osnovne stvari.

“Ne razumijem kako se netko može hvaliti uštedama dok se pacijenti istovremeno žale da u bolnici nema osnovnih potrepština, od toaletnog papira i sapuna do kirurškog materijala i lijekova. To je ponižavajuće, jer način na koji se odnosimo prema ljudima koji trebaju našu pomoć govori o nama samima, ali i društvu u cjelini,” kaže doc. dr. sc. med. Alen Pilav, vršitelj dužnosti direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) za Avaz.

Njega je prije četiri dana na ovu poziciju, umjesto smijenjene Sebije Izetbegović, imenovao Upravni odbor KCUS-a.

“Kada sam odlučio prihvatiti funkciju v. d. generalnog direktora KCUS-a, pretpostavio sam da će to biti težak zadatak. Trideset godina radim u KCUS-u i mogu reći da je to moj drugi dom, gdje često provodim više vremena dnevno nego kod kuće. Kirurgija je moj životni izbor i s zadovoljstvom to radim. Da sam imao sve potrebne uvjete rada, sigurno se ne bih odlučio na ovaj korak. Međutim, s obzirom na poteškoće s kojima se susreću moje kolege i ja, odlučio sam pokušati to promijeniti kako bismo pacijentima osigurali liječenje kakvo zaslužuju. Neki od tih problema su uzrokovani birokratskim procedurama, pogrešnom raspodjelom novca i neadekvatnom organizacijom, a mnogo toga se može poboljšati boljim upravljanjem i adekvatnijim korištenjem svih resursa KCUS-a,” objašnjava dr. Pilav.

Bez obzira na sve, ističe da će njegov fokus u radu biti usmjeren isključivo na budućnost, a “ispitivanje i ocjenjivanje onoga što je do sada bilo prepustit će građanima i nadležnim institucijama”.

Za Avaz je pojasnio i izjavu da će otvoriti kapije KCUS-a za sve građane.

“Nije li sramotno da mi u jednoj demokratskoj državi u 21. stoljeću razgovaramo o ‘otvaranju’ bolnice za pacijente i posjetitelje? Zatvorene kapije su otežavale ulazak pacijentima i posjetiteljima, kao i izlazak zaposlenicima. Ne vidim opravdan razlog ni za jedno ni za drugo. Osim primopredaje koja je u tijeku, prvog dana sam tražio informacije o razlozima za zavarivanje projektiranih ulaza za pješake kako bih što prije pokrenuo proceduru njihovog otvaranja. Ljudi koji dolaze u KCUS sigurno ne dolaze radi zabave, već zato što imaju zdravstvene probleme ili dolaze u posjet svojim najmilijima. Naša obveza je ne samo da im pružimo najbolje dostupno liječenje već i da im olakšamo dolazak do liječnika. Nehumano je i apsolutno nepotrebno ljude koji imaju zdravstvenih problema i često otežano kretanje tjerati da pješice obilaze ogroman kompleks KCUS-a da bi došli tamo gdje trebaju,” smatra dr. Pilav.

Zato će otvaranje kapija, kako kaže, biti jedan od njegovih prvih poteza, “jer želim pacijentima koji sa strepnjom dolaze u bolnicu olakšati koliko god mogu”.

“Građanima time ujedno šaljemo poruku da su dobrodošli i da smo mi tu da budemo njima na usluzi. Ovo je njihov klinički centar, koji oni financiraju kroz uplatu doprinosa,” kaže dr. Pilav.

NAJNOVIJE