NOVI HDZ-ov MINISTAR SE ZADAO Kroji se zakon o sukobu interesa, možete biti i ministar i direktor!?

Ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ BiH) sačinio je novi prednacrt Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, koji je jedan od ključnih uvjeta Europske komisije za dalji napredak BiH ka članstvu u EU, saznaje Fokus.ba.

To zakonsko rješenje, iako su na njemu još od 2017. godine radile ključne međunarodne organizacije u našoj državi zajedno sa nevladinim sektorom, prošle godine oboreno je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i to glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a BiH.

Kako je Fokus.ba u više navrata pisao, osim činjenice da su ga godinama blokirali u zakonodavnoj vlasti jer se brojni donositelji odluka i sami nalaze u sukobu interesa, opstrukcije je vršio i sada već bivši ministar pravde Josip Grubeša (HDZ BiH), koji je zbog ignoriranja prijedloga EU i OSCE-a dobivao i ukor.

Prednacrtom Zakona o sukobu interesa se, kako je vidljivo, išlo korak nazad u dijelu koji javnim dužnosnicima dozvoljava da budu članovi skupština, nadzornog odbora, uprave ili menadžmenta privatnih poduzeća.

Naime, dok čak u postojećem Zakonu u sukobu interesa iz 2013. godine, koji je ocijenjen vrlo lošim, stoji da javni dužnosnici mogu biti na čelu privatnih poduzeća ukoliko ta privatna poduzeća ne posluju ili ne dobiju podsticaje ili kreditna sredstva od javnih institucija u iznosu većem od 5.000 KM, ovaj iznos je novim prednacrtom povećan na 10.000 KM!

To znači da se javnim dužnosnicima još širokogrudnije omogućava da slobodno ostanu na čelu privatnih poduzeća i da sa javnim sektorom mogu čak i solidno poslovati u iznosu ne većem od 10.000 KM.

Slučajno ili ne, ovakvim zakonskim odredbama se, između ostalih, pogoduje i ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, koji je kada je stupio na dužnost ministra sigurnosti BiH bio vlasnik nekoliko tvrtki. Danas je u njegovom vlasništvu i dalje tvrtka N-Group, dok mu otac i brat posjeduju druge tvrtke.

Također, Ministarstvo pravde BiH je i s novim ministrom na čelu zadržalo ranije osporenu odredbu po kojoj dužnosnici mogu biti na čelu udruga koje se financiraju iz proračuna na bilo kojoj razini pod uvjetom da ne dobiva iznos veći od 10.000 KM.

Ono što je uvaženo, a što je dugo bilo predmet opstrukcija, jeste sastav povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa. To više neće biti političari, već se povjerenstvo bira na osnovu javnog poziva, a osoba koja je nositelj javne funkcije ne može biti član.

NAJNOVIJE