NOVI RAT Pogledajte potresno obraćanje Benjamina Netanyahua

‘Građani Izraela. Mi smo u ratu, ne u operaciji, ne u eskalaciji – u ratu‘, kazao je Benjamin Netanyahu.

‘Jutros je Hamas pokrenuo ubilački iznenadni napad na državu Izrael i njene građane. To se događa od ranog jutra. Sazvao sam čelnike sigurnosnog sustava, prije svega sad je potrebno očistiti naselja od infiltriranih terorista – operacija se provodi u ovim trenucima‘, kazao je.

‘Istodobno sam naredio veliku mobilizaciju rezervista i odmazdu u snazi i opsegu koje neprijatelj nikada nije vidio. Neprijatelj će platiti cijenu kakvu još nikada nije platio. U međuvremenu, pozivam sve građane Izraela da se strogo pridržavaju uputa vojske i Glavnog zapovjedništva.‘

‘Mi smo u ratu i mi ćemo ga dobiti‘, rekao je izraelski premijer.

Najmanje 22 osobe ubijene su u iznenadnom napadu na Izrael koji je izvela militantna skupina Hamas u subotu ujutro, prema izraelskoj službi za spašavanje Magen David Adom.

MDA je rekla da je prijavljeno više od 250 žrtava, uključujući 22 osobe koje su ubijene.

Nema izvješća koliko je civila među poginulima i ranjenima.

Iznenadni napadi Hamasa na Izrael pokrenuti su točno na 50. obljetnicu rata koji je započeo 6. listopada 1973.

Izrael naziva taj rat Jom Kipur ratom, jer je rat počeo na Jom Kipur, najsvetiji dan židovskog kalendara. Židovi obično obilježavaju taj dan postom i kajući se za svoje grijehe tijekom prethodne godine. U dijelovima arapskog svijeta poznat je kao ‘Rat 6. listopada‘ i smatra se pobjedom.

NAJNOVIJE