NOVI SAD Odlučili graditi pravoslavnu crkvu na zelenoj površini, građani bijesni

AutorBeta

Žitelji novosadske Mjesne zajednice “Liman” su na zboru građana, sa 239 glasova za i 12 glasova protiv, usvojili zaključak kojim se protive izgradnji bilo kakvih objekata na zelenoj površini kod plaže “Štrand”.

Riječ je o parceli na kojoj je prema važećem Generalnom urbanističkom planu predviđen prostor za turističko-sportsko rekreativnu namjenu, ali su odbornici gradske skupštine u utorak usvojili plan kojim je na ovoj površini planirana izgradnja hrama Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednica Saveta MZ “Liman” Nataša Matijević rekla je za agenciju Beta da će usvojeni zaključak biti proslijeđen gradskoj upravi, Skupštini grada, gradonačelniku Novog Sada i svim nadležnim institucijama, iako ne očekuju nikakvu reakciju od njih.

“Neka urbanisti još jednom razmisle jesu li donijeli ispravnu odluku o izmjeni plana. GUP je Biblija za uređenje grada, a kako su urbanisti to preskočili, to je na njima. Neka oni brinu o svojim licencama i odlukama, mi smo kao građani rekli što mislimo i to je nama važno”, navela je ona.

Na zboru, Matijević je istakla da nitko nije protiv izgradnje crkve, kako se to plasira u medijima prethodnih dana, već protiv izgradnje bilo kakvog objekta na tom mjestu.

“Postavlja se pitanje po kom osnovu Grad i Srpska pravoslavna crkva odlučuju umjesto građana o izgradnji vjerskog objekta u našem susjedstvu. Smatramo da je nedopustiva promjena namjene ove površine bez konzultacija građana”, dodala je ona.

Matijević je navela i da je nedavno usvojeni plan generalne regulacije ovog djela u suprotnosti sa planom višeg ranga (Generalnim urbanističkim planom) zbog čega je planirana izmjena – nezakonita.

“Imajući u vidu kako SPC raspolaže svojom imovinom, primjeri su Fruška gora i srušeni Parohijski dom, i da se uz crkvu najavljuje izgradnja pratećih objekata, smatramo da će se ovaj dio našeg susjedstva u cjelosti otuđiti od nas jer su već sada očigledni apetiti za izgradnjom”, istakla je Matijević.

Ovaj plan danima izaziva polemike u javnosti u Novom Sadu, a gradonačelnik je nedavno one koji se protive planu optužio da “napadaju svetinje” i da pokušavaju da obmane građane “zbog mržnje prema veri srpskog naroda”.

SPC je priopćila da je njen svećenik prošle nedjelje fizički napadnut na ulici u naselju Liman.

AutorBeta

NAJNOVIJE