BH OBITELJ TRAŽI PRAVDU Liječnica ženu nakon infarkta spremila kući, ona preminula  

Obitelj Selimović iz Tuzle je sredinom travnja 2021. godine doživjela gubitak voljene osobe i to, kako oni tvrde, nesavjesnim liječenjem doktora na UKC Tuzla. Naime, u ispovijesti Senada Selimovića za N1 objašnjava nam da je njegova supruga Amira tada doživjela infarkt, te je nakon što ju je hitna pomoć transportovala u UKC tamošnji doktori su joj dali injekciju za stomačne tegobe i infuziju nakon čega su je, kazuje Senad, poslali Amiru kući da ode u toalet i naspava se. Nažalost, Senad i njegov sin Eldar su Amiru dovezli kući, prisjeća se Senad, i nedugo poslije Amira je tu i preminula.

‘Liječenje’

Senad i njegova supruga Amira su tog poslijepodneva sredinom ožujka 2021. godine radili uobičajenje stvari, priča nam Senad, i nakon što su popili kavu Amiru je zabolio stomak i počelo ju je gušiti. Senad je, prisjeća se, odmah pozvao hitnu medicinsku pomoć. Doktor koji je došao, navodi Senad, EKG snimkom je utvrdio da je riječ o srčanom udaru i Amiru transportirao u UKC Tuzla. Tu za obitelj Selimović, priča Senad, počinje najgora noćna mora.

“Niti jedan EKG nije bio u redu. Primila je doktorica koja je bila na specijalizaciji i odmah po prijemu je rekla da se radi o gastritisu i čiru na želucu, bez obzira što je moja supruga imala gušenje i boljelo ju je u prsima, pored bolova u stomaku. Od nalaza nije uradila ništa koji bi ukazivali o čemu se radi. Sve vrijeme nam je govorila da su nalazi u redu i po prijemu je rekla ‘što se mene tiče može ići kući’. Međutim, mi se nismo složili jer je stanje bilo sve gore i gore. Sin je stomatolog i pitao je je li pregledala nalaze i jesu li uredni, a ona je rekla da jesu. Pitao je i za pluća, ona je rekla da su u redu. Zatim je sin pitao treba li snimiti pluća, doktorica je rekla ‘pa eto snimit ćemo’. Od nalaza je snimila samo pluća i saturaciju i bila je 82 posto. Doktorica je samo govorila ‘hajte kući i dođite po nju ujutro’. Supruzi je hitna prikopčala infuziju, a doktorica je rekla da kada primi infuziju, ode kući. Nalaz je bio gotov oko tri ujutro, doktorica je rekla da je uredan, da nema nikakvih problema i da dođemo po suprugu ujutro”, rekao nam je Senad.

Pritom, priča Senad, doktorica koja je na specijalizaciji po pravilima nije mogla ništa uraditi bez starijeg doktora te u UKC Tuzla nisu htjeli reći koju tačno injekciju su Amiri dali, već je sreća bila, navodi Senad, što je njegov sin Eldar stomatolog pa ima određenja znanja.

“Prije nego što će otići leći suprugu je gušilo. Sin joj je stavio jaknu pod glavu i kada su počeli bolovi ja kažem sestri (dvije su bile), ‘sestro vidite da nju boli, da se ona guši’. Potom mi je sestra kazala ‘pa ne znam zašto je boli jer joj je doktorica dala injekciju za bolove’. Na to je moj sin rekao da to nije injekcija za bolove već za stomak. Sestra je pitala sina otkud to zna i on je rekao da je stomatolog, otišla je”, navodi Senad.

Senad je otišao kući brinuti o mlađem sinu, dok je stariji Eldar ostao sa majkom. Nakon što se Senad vratio, prisjeća se, doktorica je, navodi nam, insistirala da suprugu vodi kući, što su oni i uradili te je potom došlo do najgoreg.

“Ja sam se vratio i zatekao doktoricu pored kreveta moje supruge koja je i dalje imala bolove u prsima i više nije mogla na noge. Doktorica je insistirala da je vodimo kući. Kada sam pitao kako ću je voditi kući kada ne može na noge, doktorica je rekla da to nije problem i da ni ja ne bih mogao da nisam čitavu noć spavao. Na to sam doktorici odgovorio da nisam spavao. Također, doktorica se iznenadila što je sin bio pored supruge. Doktorica je rekla da će supruga biti uredu kada odspava dva sata. Potom je izdala konačni nalaz. Sestru je doktorica uputila po kolica gdje smo mi suprugu kolicima transportirali u auto i dovezli kući jer je trebala u toalet. Supruga je tražila u bolnici da ide u toalet, gdje joj je doktorica kazala da nema gdje da ode i da ide kući da obavi nuždu. Po dolasku kući, mi smo nju iznijeli na prvi kat krenula je u toalet i tamo je pala i preminula”, kroz suze priča nam Senad.

Prema Senadovim riječima,  UKC je proveo istragu i utvrdio da je došlo do propusta.

“Etički komitet je konstatirao da je došlo do greške liječnika, da je prekršen etički kodeks. UKC je formirao tim gdje je utvrđeno da je došlo do grešaka da faktički ništa nije urađeno (…) Upravno je isto tako dao mišljenje. Direktor je svojim ovlaštenjem dao pismenu opomenu tim liječnicima i tako ih kaznio. Ako neko nije kriv, zašto ih direktor kažnjava”, pita Selimović.

N1 je kontaktirao UKC Tuzla u vezi sa ovim slučajem, ali do objavljivanja ovog teksta odgovore nisu dobili.

Borba sa pravosuđem

Nakon smrti supruge Senad i njegova obitelj su se obratili Tužiteljstvu Tuzlanske županije, gdje su, kazuje nam Senad naišli na zid odnosno tužitelj koji je vodio njihov predmet u međuvremenu je postao sudac.

“Tužba je bila dodijeljena tužitelju koji je od dvije godine, godinu bio na bolovanju i onda je u prevodu rekao da ga i prijavimo glavnom tužitelju što smo i uradili. Zatim je taj tužitelj odlukom VSTV-a prešao u redove Županijskog suda u Tuzli, a predmet dodijeljen drugoj tužiteljici koja ništa nije poduzela”, priča nam Senad.

Više informacija o statusu ovog slučaja u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Privatna tužba

Nakon što Tužiteljstvo TK nije poduzelo ništa, navodi Senad, na nagovor sina Eldara odlučio je da tuži UKC Tuzla i to ne da bude utvrđen uzrok smrti supruge već da da, kazuje Senad, doktori odgovaraju za nesavjestan rad odnosno liječenje i nepružanje adekvatne medicinske usluge. Sada je u toku parnični postupak obitelji Selimović protiv UKC Tuzla gdje Selimović tvrdi da je tada doktorica na specijalizaciji Alma Halilbašić Smajić pregledala njegovu suprugu i iako je EKG bio loš, nju poslala kući da se javi obiteljsko, doktoru jer je, priča Senad, Smajić sumnjala na čir na želucu, a stariji doktor Midhat Hajder, tvrdi Senad, se nije ni pojavio niti pregledao njegovu suprugu što je morao.

Više čitajte OVDJE

NAJNOVIJE