OBNOVILI I SEBE Supružnici Salgado napravili su malo čudo o kojem svi pričaju

Sebastião Salgado i njegova supruga Lélia proveli su 20 godina sadeći 2 milijuna stabala, sveukupno 4 milijuna sadnica da bi obnovili uništenu šumu.

Globalno zatopljenje i klimatske promjene samo su neki od nekoliko razornih učinaka osvete prirode. No zašto bi Majka Priroda toliko razgnjevila nas? Uz neobuzdano krčenje šuma, izgaranje fosilnih goriva i nepravilno odlaganje otpada, možemo kriviti samo sebe. Drugim riječima, ljudska aktivnost uzrok je katastrofa, a ne priroda.

Postoji li nešto što možemo učiniti da poništimo ove prijetnje? Ako ne možemo pronaći dugoročne alternative fosilnim gorivima i rješenja za toksični otpad, možemo se umjesto toga usredotočiti na očuvanje naših šuma. Biljke i drveće imaju veliku ulogu u regulaciji klime jer oslobađaju kisik dok apsorbiraju ugljični dioksid.

Zbog toga su brazilski fotograf Sebastião Salgado i njegova supruga Lélia Deluiz Wanick Salgado zasadili 2 milijuna stabala u nastojanju da ožive pustu šumu.

Sebastião Salgado, nagrađivani fotograf, došao je do ovog cilja uz pomoć svoje supruge Lélie Deluiz Wanick Salgado. Poznati fotograf vratio se u svoj rodni grad u Brazilu nakon što je 1994. godine izvještavao o zloglasnom masovnom ubojstvu u Ruandi. Salgado je bio fizički i emocionalno pogođen brutalnošću masakra.

Stoga je odlučio u međuvremenu uzeti stanku i sa suprugom se vratio u Brazil. Međutim, njegova emocionalna bol postala je dublja kada je vidio da na tom području više nema prašume. Sve što je ostalo od bujne šume bila je obična, neplodna zemlja lišena života.

Dok je već gubio nadu, njegova supruga je došla na briljantnu ideju koja će im promijeniti živote. Njegova supruga je predložila da je najučinkovitiji način rješavanja krčenja šuma ponovno pošumljavanje.


U tom trenutku Salgado je shvatio da šumu mogu vratiti u život sadnjom drveća. Tako je par osnovao malu organizaciju pod nazivom Institut Terra. Ta organizacija ima za cilj posaditi milijune stabala kako bi oživjela bujnu šumu koja je tu nekada bila.

Uz pomoć svojih članova koji su ih podržavali, uspjeli su posaditi 4 milijuna sadnica na tom području. Od tih mladica njih 2,7 milijuna izraslo je u stabla. I nakon 20 godina, tropska šuma se konačno vratila u svoj nekadašnji sjaj.


“A kad smo to počeli činiti, vratili su se svi kukci, ptice i ribe i, zahvaljujući ovom porastu drveća, i ja sam se ponovno rodio – to je bio najvažniji trenutak.”

Nedavno izvješće otkriva da u obnovljenoj šumi žive 172 vrste ptica. Uz 33 vrste sisavaca, 15 vrsta vodozemaca i 15 vrsta gmazova. Nepotrebno je reći da je inicijativa za sadnju 2 milijuna stabala uspješno oživjela cijeli ekosustav. Ova nadahnjujuća priča ganula je srca ljudi jer također usađuje važnost biljaka i drveća.

Prije i poslije

NAJNOVIJE