Obožavate ledeno hladnu vodu ljeti. Stručnjaci imaju svoje stajalište o tome…

Kada krene ljeto, hladna voda se uvijek mora naći u našim hladnjacima ili bar kockice leta u zamrzivaču koje hlade vodu iz slavine. Iako mislimo da nam prija i da nas rashlađuje, djelovanje čaše hladne vode nije baš dobro i već neko vreme zabrinjava stručnjake, piše Magazin novosti.

Neke studije su pokazale da hladna voda dodatno slabi već oslabljen imunitet. Pored toga, ona sužava krvne sudove, što može dalje dovesti do nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Možda vam nije palo na pamet, ali isto tako može da ošteti zubnu gleđ.

Čak iako sama voda na sobnoj temperaturi može biti lošijeg kvaliteta ili ukusa, ukoliko se ohladi to se vrlo lako može “zamaskirati”. Negativan utjecaj hladne vode tu se ne završava: ona može izazvati i respiratorne probleme, zgrušavanje i otežavanje izbacivanja sluzi, glavobolje, prehladu, probleme sa gutanjem i varenjem hrane.

Istraživanje iz 2001. godine Odjela za neuroznanost u Univerzitetskoj bolnici u Upsali u Švedskoj, došlo je do zaključka da je 7.6% žena doživjelo simptome glavobolje nakon ispijanja 150 ml ledeno hladne vode.

Ako vam je imunitet slab, a konzumirate hladnu vodu treba da znate da ona umanjuje sposobnost organizma da se bori sa bakterijama i virusima. Ona ima utjecaja i na naš krvni pritisak, grlo, respiratorni sustav, živce, ali i digestivni trakt i imuni sustav.

Hladna voda može dosta otežati varenje i gutanje hrane. Posebno je potrebno da je izbjegavaju osobe sa stomačnim problemima ili problemima sa gutanjem. Zato se ne preporučuje starijim osobama i bebama.

Preporučljiva je za sportaše, starijoj deci sa prekomjernom težinom, osobama sa niskim krvnim pritiskom i onima koji boluju od multiple skleroze.

NAJNOVIJE