OD ŠEGRTA do kralja prtljage – Louis Vuitton je preminuo na današnji dan

Dana 27. veljače 1892. godine umro osnivač najslavnije svjetske tvornice prtljage Louis Vuitton. Rođen u francuskoj provinciji, doselio se u Pariz u potrazi za poslom. Zaposlio se kao šegrt izrađivača prtljage. Naučio je zanat izrađivanja kovčega tako dobro da je postao glasovit u Parizu. Za njega je čuo i tadašnji francuski car Napoleon III. i zaposlio ga kao dvorskog proizvođača prtljage za svoju suprugu caricu Eugénie.

Posao na dvoru povisio je Louisu Vuittonu ugled. Počeo je proizvoditi i kovčege za tržište. Do tada su kovčezi imali zakrivljenu gornju stranicu, kako bi s nje otjecala voda kad se voze na kočiji. Vuitton je uveo novost u obliku kovčega ravnih stranica, kojem je prednost bila što se mogao slagati jedan na drugi i tako štedjeti prostor.

Njegovi su kovčezi bili vrhunske kvalitete i zračno nepropusni. Uskoro su i drugi proizvođači počeli kopirati njegov dizajn. Da bi se zaštitio, uveo je Louis Vuitton prepoznatljiv uzorak smeđe i bež boje, koji je i do danas ostao njegov zaštitni znak.

NAJNOVIJE